close
Várakozáson felül teljesített a Mol az első háromegyed évben
Egyéb - Olaj

Várakozáson felül teljesített a Mol az első háromegyed évben

Felülmúlta az elemzői várakozásokat a Mol-csoport 2016 harmadik negyedéves eredménye, első kilenc hónapos teljesítménye alapján pedig 2,2 milliárd dollárra emelte a 2016-os évre kitűzött tiszta EBITDA célját – közölte a magyar olajkonszern pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Elemzők 156,8 milliárd forint negyedéves tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményre (EBITDA) számítottak a portfolio.hu által közölt konszenzus szerint, a Mol-csoport viszont 164,5 milliárd forint tisztított EBITDA-t ért el a harmadik negyedévben.

Az előző év azonos időszakához képest ez csaknem 20 százalékos csökkenés, amit a Mol azzal indokolt, hogy az elmúlt negyedévben két, előre tervezett nagy leállást hajtott végre Tiszaújvárosban és a Dunai Finomítóban, amelyek befolyásolták a feldolgozás és kereskedelmi (downstream) üzletág eredményét.

A jelentés idézi Hernádi Zsoltot, az olajipari vállalat elnök-vezérigazgatóját, aki szerint a Mol-csoport harmadik negyedéves eredménye részben a külső körülményeknek ellenálló integrált modellnek és a költségekkel “szigorúan bánó üzleti szemléletnek” köszönhető. A vezérigazgató biztos abban, hogy a Mol meghaladja korábbi terveit, ezért emelte meg a tiszta EBITDA célt 2 milliárd dollárról 2,2 milliárd dollárra. Az igazgatóság által októberben elfogadott Mol 2030 című stratégiával kapcsolatban az elnök-vezérigazgató megjegyezte, hogy jövő héten tesz közzé újabb részleteket a vállalat.

A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült pénzügyi gyorsjelentés szerint az értékesítés nettó árbevétele 962,3 milliárd forint volt július-szeptemberben, ami mintegy 15 százalékkal alacsonyabb a 2015 harmadik negyedévi 1122,1 milliárd forinthoz képest. Az első kilenc hónapban a vállalat 19 százalékkal kevesebb – 2575,3 milliárd forint – nettó árbevételt ért el, mint egy évvel korábban. A harmadik negyedévben a Mol-csoport speciális tételek nélküli EBITDA-ja 167,3 milliárd forint lett, ami 4,5 százalékkal magasabb az előző év harmadik negyedévi bázisnál.

A harmadik negyedéves adatok alapján a kutatás-kitermelés (upstream) üzletág speciális tételek nélküli EBITDA-ja 2011 óta először nőtt, csaknem 12 százalékkal magasabb lett a tavalyihoz képest, 48,3 milliárd forintot ért el. A jelentés szerint a javulás elsősorban a magasabb kitermelési volumen és szigorú költségkontroll eredménye. A Mol-csoport szénhidrogén-termelése naponta 107 ezer hordó volt, ami 6 százalékkal több, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az év első kilenc hónapjában átlagosan napi 110 ezer hordóegyenérték volt a termelés, így várhatóan az év végére magasabb értéket ér el a korábban megjelölt napi 105-110 ezer hordóegyenérték célhoz képest.

A downstream üzletág a 2015-ben rekord eredményt elért negyedévhez képest alacsonyabb, 114,9 milliárd forint “tiszta” újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA-t termelt a július-szeptemberi időszakban, ami mintegy 25 százalékkal alacsonyabb, mint a bázisérték. A harmadik negyedévi eredményre negatívan hatottak a tervezett leállások, ugyanakkor az ENI Magyarország és az ENI Slovenia megvásárlása hozzájárult a kiskereskedelem – rekordot döntő negyedévi – eredményéhez – közölte a cég.

A vállalat tájékoztatása szerint készpénztermelő képessége közel egymilliárd dollár volt az év első kilenc hónapjában. A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír csütörtöki záróára 18 310 forint volt, míg az elmúlt egy évben 12 650 és 18 395 forint között mozgott.