close
Bizakodók az európai gyáriparosok
Egyéb

Bizakodók az európai gyáriparosok

Az európai nagyvállalatok többsége szerint pozitívak a globális üzleti kilátások – derül ki abból az új felmérésből, mely a Gyáriparosok Európai Kerekasztalának (European Round Table of Industrialists, ERT) megbízásából készült. Az ERT első ilyen kutatása szerint – melyet az Európai Gazdaságkutató Központ (ZEW) készített – az ERT tagok közel nyolcvan százaléka bízik az európai és a globális gazdaságban.

Ugyanakkor az ERT-tagok is kifejezték azokat a széleskörben ismert és megfogalmazott aggodalmakat – különös tekintettel azokra, melyek a jövőbeli üzleti befektetéseket illetik – melyek a Brexit (vagyis Egyesült Királyság azon döntése, hogy kilép az Európai Unióból) és az ebből fakadó példa nélküli kihívások miatt lépnek fel. Az ERT tagjai a kilépési folyamat során nagyobb átláthatóságot várnak el rövid távon, valamint a szabályozások folytonosságának biztosítására hívják fel a figyelmet a kilépést követő átmeneti időszakban.

Az Egyesült Királyság és az EU közti hosszú távú kapcsolat nagy jelentőséggel bír az Egyesült Királyság gazdaságának mérete, valamint biztonsági, védelmi, hírszerzési és diplomáciai adottságai miatt.

Miközben az Egyesült Királyság és az EU között folynak a hosszú távú kapcsolatakat érintő tárgyalások, az elkövetkező két-három évben a biztonság érdekében hatékony átmeneti időszakra van szükség. Az üzleti döntéshozók hamarosan megkezdik a tervezést a 2019-es évre, és mind az EU, mind az egyesült királyságbeli vállalkozásoknak kiszámítható tervekkel kell előállniuk a következő három hónap során ahhoz, hogy a befektetési döntéseket az átállás pénzügyileg ne érintse.

Az ERT tagjai, köztük Európa ötvenhét legnagyobb vállalatának vezérigazgatója és elnöke úgy véli, hogy ez a megközelítés mindkét fél érdeke. Ez az egyetlen módja annak, hogy minimalizálják a problémákat, és lehetővé tegyék a cégek számára, hogy megfelelően átalakítsák üzleti stratégiájukat.

Benoît Potier, az ERT elnöke és az Air Liquide elnök-vezérigazgatója elmondta:

„Majdnem minden tagunk arra számít, hogy a Brexit hatással lesz a vállalatára. Mi, a Gyáriparosok Európai Kerekasztala úgy véljük, hogy az EU projekt egésze, beleértve az egységes piacot is, kiemelkedő fontossággal bír. A kemény Brexit nagyon káros lenne mind a befektetések, mind a munkahelyek szempontjából.   „A felmérés eredményei azt mutatják, hogy az ERT tagjai bizakodóan tekintenek az európai és a globális gazdaságra. Ugyanakkor ez a pozitív üzleti kilátás példátlan kihívások közepette éri el Európát a Brexit és a globális piaci korlátok növekedése miatt.”

Az ERT egyetlen közép-európai tagja, Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója elmondta:

 „A kiszámítható és tervezhető gazdasági környezet olyan előnyt ad Európának, mellyel élnünk kell. Tekintettel a brit északi tengeri befektetéseinkre, a MOL is érdekelt a Brexit tárgyalások sikerében, 1 milliárd dollárt meghaladó kitettségünk eleve hosszú távú elkötelezettséget és bizalmat feltételez. A MOL-csoport 2030-as stratégiájával felkészült a változásokra, a jövő kihívásaira, ám korántsem mindegy, milyen gazdasági környezetben történik mindez. Hernádi Zsolt hozzátette:  A MOL a világ harminc országában jelen van, a közép-európai régió gazdaságának meghatározó szereplője, egyik fő motorja; a kontinens sikere egyben a mi sikerünk is.”

Az értékesítés és a beruházások erőteljesebbek Európán kívül – A kiberbiztonság fenyegetései és a digitalizáció

A vállalatok – mintegy reflektálva az európai multinacionális vállalatok részvételére a jelenlegi globális gazdasági fellendülésben és a világkereskedelem felgyorsításában – Európában az értékesítés mérsékelt emelkedésére, Európán kívül pedig némileg erősebb növekedésére számítanak. A felmérés rámutat a kereskedelem fontosságára és a globális piacokhoz való korlátlan hozzáférésre. A kutatás pozitív előrejelzést fogalmaz meg a hosszú távú növekedési várakozásoknak is: az ERT-tagok közel ötven százaléka tervezi növelni befektetéseiket Európában, és még nagyobb hányaduk kíván növekedni Európán kívül.

A felmérés továbbá kiemeli a kiberbiztonság fenyegetéseit a digitalizálásra, valamint vállalatok ilyen irányú beruházásait is. Az ERT-tagok mintegy nyolcvan százaléka úgy véli, a kiberbiztonság fenyegetései valóban gátolják a további digitalizációt, és ezért kérdés megoldása a beruházási tervekben is szerepet kap. Minden ERT-tag vállalata tervezi, hogy a következő tizenkét hónapban befektet a kiberbiztonsági keretrendszerének javítása érdekében. A legfontosabb hiányosságokat a technikai infrastruktúrába történő állami beruházások, az internetes biztonsági stratégiák EU-tagállamok közötti harmonizációja és az EU és más országok közötti nemzetközi együttműködés terén látják.