close
Brüsszel hozzáférést enged a Gazpromnak az Opal vezetékhez
Egyéb - Gáz

Brüsszel hozzáférést enged a Gazpromnak az Opal vezetékhez

A Gazprom teljes hozzáférést szerezhet ahhoz az európai földgázvezetékhez, amely összeköti az Északi Áramlatot Csehországgal és Németországgal. Az Európai Bizottság engedélyezte az orosz gázipari társaságnak, hogy használja az Opal vezetéket.

A testület az Opal kapacitásainak felét kivette a harmadik feles hozzáférés alól, ami korlátozza az energiaipari cégek ellenőrzését a szálíltó vezetéki infrastruktúra felett – derült ki a bizottság honlapján olvasható sajtóközleményből. Így az orosz társaság 2011 óta először szerez teljes hozzáférést a vezetékhez – emékeztetnek lapjelentések a döntéssel kapcsolatosan.

A Wall Street Journal értesülséei szerint a Gazprom most exkluzivitást szerzett a kapacitás felére, míg további 30-40 százalékot aukción értékesítenek majd,a hol további hozzáférést vásárolhat. Ugyanakkor szakértők szerint nincs érdemi versenytársa a Gazpromnak a vezetékhez való hozzáférésért, így voltaképpen egy látszat aukcióról lesz szó.

Egyes elemzők szerint ez a lehetőség segíthet a Gazpromnak megtölteni az Északi Áramlat teljes kapacitását, a gáz egy részét uyganis még az Opal elérése előtt, közvetlenül értékesítheti európai vevőinek. Mások úgy vélik, az Európai Bizottság döntése nem oldja meg az orosz gázcég problémáját, hogy ugyanis teljes kapacitással üzemeljen az ÉszakiÁ ramlat, amelynek ráadásul a második ága is épül, az elsővel azonos, évi 55 milliárd köbméteres teljesítménnyel. Az Opal kapacitása 36 milliárd köbméter. 

A bizottság döntése arra mindenképp alkalmas Yuskov szerint, hogy a Gazprom végképp elpártoljon Ukrajnától, ami az országnak éves szinten 250 millió dolláros veszteséget okozhat.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.