close
Obama újraterveztetné egy vitatott észak-dakotai olajvezeték nyomvonalát
Egyéb - Olaj

Obama újraterveztetné egy vitatott észak-dakotai olajvezeték nyomvonalát

Az amerikai kormányzat vizsgálja annak lehetőségét, hogy újratervezzék gy építés alatt álló, az észak-dakotai indiánok földjein áthaladó és tüntetéseket kiváltó olajvezeték nyomvonalát – jelezte Barack Obama amerikai elnök egy interjúban. 

A négy szövetségi tagállamot – Észak- és Dél-Dakotát, Iowát és Illinois államot – átszelő olajvezeték észak-dakotai szakasza körül április óta nagy a feszültség: a helyi sziú indiánok és támogatóik – köztük híres előadóművészek is – folyamatosan tüntetnek, s nem egyszer össze is csaptak a rendőrséggel. Az ok: az Álló Szikla sziú törzs tagjai amiatt aggódnak, hogy az építkezéssel lerombolják szent helyeiket, temetőiket és kulturális örökségüket, valamint veszélybe kerülhet a tiszta ivóvíz is, mivel az olajvezeték keresztezné a Missouri folyót. Az olajvezeték ellen szeptember végén felszólalt az ENSZ őslakos népekkel foglalkozó különmegbízottja is. Victoria Tauli-Corpuz levélben fordult az amerikai kormányhoz és kérte, hogy fontolják meg az olajvezeték építésének felfüggesztését.

Barack Obama egy helyi idő szerint kedden késő este nyilvánosságra hozott interjúban reagált az aggodalmakra. A NowThis című internetes portálnak nyilatkozva az elnök hangsúlyozta, hogy a kormány szorosan figyelemmel kíséri a tiltakozásokat, és ő személy szerint látna lehetőséget az őslakosok szent földjeinek megmentésére, ám konkrétumokat nem említett. Leszögezte: “még több hétre van szükség, hogy kiderüljön, hogyan lehet megmenteni az őslakosok földjeit”.

Az áprilisban kezdődött tiltakozássorozat mára az őslakosok jogaiért folytatott küzdelem egyik jelképe lett. A csaknem négymilliárd dollárba kerülő olajvezetéken dolgozó mérnökök szeptemberben már – jórészt a nagy felháborodás hatására – jelezték, hogy átmenetileg felfüggeszthetik az építkezést, megvizsgálva a terepet, ám mivel Obama elnök nem szólalt meg az ügyben, a vezetéket építtető vállalat még fel is gyorsította az építkezést. Az olajvezeték a tervek szerint az észak-dakotai olajmezőkről szállítana nyersolajat egy Chicago melletti finomítóba. Az őslakosok szerint az építkezéssel már több temetkezési hely megsemmisült, ám az építkezés leállítását sürgető keresetüket a minap egy bíró elutasította.