close
Nő az érdeklődés az energianövények iránt
Egyéb - Megújuló

Nő az érdeklődés az energianövények iránt

Együttműködési megállapodást írt alá szerdán a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézete (NAKVI), valamint a SZIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kara Gödöllőn. Első közös programjuk az energianövények termesztését és hasznosítását segítő mintaprojekt kidolgozása.

A szerződést a NAKVI részéről Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar részéről Gyuricza Csaba dékán látta el kézjegyével. Az aláírást követő sajtótájékoztatón Mezőszentgyörgyi Dávid elmondta, a közös munka keretében az egyetem megosztja tapasztalatait és módszertani ismereteit a szaktanácsadási intézettel, a NAKVI vezetői és szakértői pedig bekapcsolódnak a SZIE oktatási tevékenységébe.

A VM háttérintézménye emellett törekszik arra, hogy az egyetemen összegyűlt szaktudást bevonja országos szaktanácsadási programjaiba. A két intézmény első közös programja az Energianövények termesztése és hasznosítása Magyarországon, különös tekintettel a közfoglalkoztatási programokra című kiemelt projekt. Célja olyan mintaprogram kidolgozása, amely tanácsadással, képzéssel, oktatással, bemutatóhellyel segíti az érdeklődőket. A projekt 7 millió forintból valósul meg, uniós támogatással.

Gyuricza Csaba dékán beszédében emlékeztetett arra, hogy az egyetem évek óta foglalkozik az energianövények kutatásával, termesztésével és hasznosításának módjával. Kitért arra is, hogy a közfoglalkoztatási programok kiemelt területe az energianövények termesztése és a biomassza-hasznosítás, a SZIE-n kiépülő projekt pedig modellértékű lesz. A dékán elmondta azt is: tavaly mintegy hetven önkormányzat csatlakozott az energianövény-termesztési programhoz, 2013-ra vonatkozóan azonban több mint hétszázan jelezték részvételi szándékukat.