close
Megkezdődött a Cancúnt előkészítő utolsó klímacsúcs
Egyéb - Emisszió

Megkezdődött a Cancúnt előkészítő utolsó klímacsúcs

Az északkelet-kínai Tiencsinben (Tianjin) hétfőn megkezdődött a november 29. és december 10. között Cancúnban megrendezendő ENSZ-klímacsúcs utolsó előkészítő konferenciája. A hatnapos egyeztetésre 160 országból 2500 résztvevő érkezett a kínai metropoliszba. Az elemzők áttörést nem várnak, valószínűleg legfeljebb részterületeken születhet előrelépés.


Christiana Figueres, az ENSZ ĂŠghajlat-vĂĄltozĂĄsi keretegyezmĂŠnyĂŠnek (UNFCCC) vĂŠgrehajtĂĄsĂĄt felĂźgyelő titkĂĄrsĂĄg vezetője a konferenciĂĄtĂłl “vilĂĄgos dĂśntĂŠst” vĂĄr arra vonatkozĂłan, hogy mi kerĂźljĂśn a tĂĄrgyalĂłasztalra a mexikĂłi CancĂşnban december elejĂŠn. A vilĂĄgszervezet mĂĄjusban kinevezett Ăşj klĂ­maĂźgyi főfelelőse ĂşjsĂĄgĂ­rĂłk előtt hangsĂşlyozta: egy “elĂŠrhető ĂŠs politikailag ĂŠletkĂŠpes csomagra” van szĂźksĂŠg.

KĂśrnyezetvĂŠdelmi szervezetek “bĂĄtor lĂŠpĂŠseket” sĂźrgetnek a klĂ­mavĂŠdelem terĂŠn. A Greenpeace azt kĂśveteli a gazdag orszĂĄgoktĂłl, hogy fokozzĂĄk eddig tett kibocsĂĄtĂĄs-csĂśkkentĂŠsi vĂĄllalĂĄsaikat; a zĂśldszervezet szerint ezenkĂ­vĂźl a klĂ­mavĂŠdelem finanszĂ­rozĂĄsĂĄnak, a technolĂłgiai egyĂźttmĹąkĂśdĂŠsnek ĂŠs a fejlődő orszĂĄgok klĂ­mavĂŠdelmi tĂĄmogatĂĄsĂĄnak rĂŠszletes mechanizmusairĂłl is minĂŠl előbb egyezsĂŠgre kellene jutni.

Az Oxfam nemzetközi segélyszervezet a gazdag országok által Koppenhágában beígért klímavédelmi alap feltöltését sürgette. A tavaly decemberi klímacsúcson a fejlett államok 30 milliárd dollárt ígértek 2010 és 2012 között a fejlődő világ klímavédelmi támogatására, s elkötelezték magukat amellett is, hogy 2020-ig együttesen évi 100 milliárd dollárt mobilizálnak ugyanerre a célra.

Ez az első alkalom, hogy a világ legnagyobb üvegházgáz-kibocsátójának és energia-felhasználójának számító Kínában tartanak ENSZ-klímacsúcsot.