close
Egyelőre nincs napirenden az energiacégek különadója (updated)
Áram - Egyéb - Gáz

Egyelőre nincs napirenden az energiacégek különadója (updated)

A tĂśrvĂŠnyelőkĂŠszĂ­tĂŠs szintjĂŠn nincs napirenden az energiaipari tĂĄrsasĂĄgok kĂźlĂśnadĂłja – ĂŠrtesĂźlt az energiain fo.hu. Az elmĂşlt hetekben ugyan tĂśbb Fidesz-es politikus is beszĂŠlt arrĂłl, hogy a bankadĂł mintĂĄjĂĄra az energiaipari ĂŠs a tĂĄvkĂśzlĂŠsi tĂĄrsasĂĄgokra is plusz adĂłt vetnĂŠnek ki, mĂĄr 2011-ben. InformĂĄciĂłink szerint azonban egyelőre csak politikusi felvetĂŠsekről van szĂł, arra az esetre, ha a kĂśltsĂŠgvetĂŠs egyensĂşlyĂĄnak biztosĂ­ĂĄtĂĄshoz a bĂźdzsĂŠnek tĂśbbletforrĂĄsokra volna szĂźksĂŠge.

A kĂśzelmĂşltban OrbĂĄn Viktor, miniszterelnĂśk, pĂĄrtelnĂśk is tĂśbbszĂśr utalt rĂĄ, hogy
„nagyon kellemetlen lesz a háromszázalékos hiánycél jövőre, és tartani
is kell, de nem lehet szĂł az embereket sĂşjtĂł megszorĂ­tĂĄsokrĂłl”. LepĂŠrtesĂźlĂŠsek szerint, a Fidesz-KDNP-frakciĂł kĂśzelmĂşltbeli, tapolcai zĂĄrt ĂźlĂŠsĂŠn a kormĂĄnyfő jelezte: “onnan kell pĂŠnzt elvenni, ahol van”. Ezt kĂśvetően LĂĄzĂĄr JĂĄnos, a Fidesz parlamenti frakciĂłvezetője egy interjĂşben Ăşgy nyilatkozott „Nem
biztos, hogy az ősz örömteli lesz a távközlési vállalatok, vagy az
energiaszolgáltatók számára”.

KrakkĂł Ákos, a Fidesz frakciĂł sajtĂłfőnĂśke az energiainfo.hu ĂŠrdeklődĂŠsĂŠre hangsĂşlyozta, LĂĄzĂĄr JĂĄnos nyilatkozata egyelőre csak politikusi felvetĂŠs. HĂłdmezővĂĄsĂĄrhely polgĂĄrmestere a sajĂĄt, orszĂĄggyĹąlĂŠsi kĂŠpviselői vĂŠlemĂŠnyĂŠt fogalmazta meg arra vonatkozĂłan, hol lĂĄt lehetősĂŠget elvonĂĄsra, miutĂĄn az emberektől nem lehet, ĂŠs a kormĂĄnynak nem is ĂĄll szĂĄndĂŠkĂĄban elvenni. Amennyiben szĂźksĂŠgessĂŠ vĂĄlik plusz forrĂĄsok bevonĂĄsa, olyan gazdasĂĄgi ĂĄgakhoz kell fordulni ahol szĂĄmottevő nyeresĂŠg kĂŠpződik – jelezte KrakkĂł. Az energianfo.hu mĂĄs, kormĂĄnyzati forrĂĄsbĂłl is Ăşgy ĂŠrtesĂźlt, hogy a tĂśrvĂŠnyelőkĂŠszĂ­tĂŠs szintjĂŠn nincs napirenden az energiaipari kĂźlĂśnadĂł. Úgy tudjuk azonban, hogy amennyiben mĂŠgi bevezetnĂŠk ezt a speciĂĄlis ĂĄgazati kĂśzterhet, Ăşgy azoknak a cĂŠgeknek, amelyek a megĂşjulĂł forrĂĄsok fejlesztĂŠsĂŠbe ĂŠs ez ĂĄltal zĂśld munkahelyek teremtĂŠsĂŠbe fektetnek, rĂŠszben, vagy egĂŠszben mentessĂŠget kapnĂĄnak ennek a kĂźlĂśnadĂłnak a megfizetĂŠse alĂłl.

Ágazati elemzők szerint az energiaipari kĂźlĂśnadĂł szĂĄmos kĂŠrdĂŠst felvet. EmlĂŠkeztetnek, hogy a gĂĄz- ĂŠs a villamosenergia-ipar terĂźletĂŠn a tevĂŠkenysĂŠgek meghatĂĄrozĂł rĂŠsze hatĂłsĂĄgi ĂĄron mĹąkĂśdik, Ă­gy az energiaszĂĄllĂ­tĂĄs, vagy az egyetemes szolgĂĄltatĂĄs tarifĂĄit ma a Magyar Energia Hivatal, illetve a kormĂĄny hatĂĄrozza meg. Az erőmĹąveknĂŠl, ĂŠs a szabadpaici kereskedelemben mĂĄkĂźdnek csak szabad ĂĄrak, azonban kĂśzvetett mĂłdon ezek is jelentős mĂŠrtĂŠkben meghatĂĄrozottak a hatĂłsĂĄgiĂĄra egyetemes szolgĂĄltatĂĄstĂłl. Nem vilĂĄgos tehĂĄt, hogy a kormĂĄnypĂĄrt vezető politikusai, milyen kĂśrben gondolkodnak, amikor az energiaipari cĂŠgek kĂźlĂśnadĂłztatĂĄsĂĄrĂłl beszĂŠlnek – teszik fel a kĂŠrdĂŠst ĂĄgazati elemzők.

A kĂśltsĂŠgvetĂŠsi folyamatokat illetően ma mĂŠg senki nem lĂĄt vilĂĄgosan, ĂĄltalĂĄnos vĂŠlekedĂŠs, hogy igazĂĄbĂłl csak a decemberi havi kĂśltsĂŠgvetĂŠsi szĂĄmok mutatjĂĄk majd meg, hogy a bevĂŠtelek terĂźletĂŠn mekkora a feszĂźltsĂŠg – mondja MadĂĄr IstvĂĄn, a portfolio.hu elemzője. EmlĂŠkeztet: a korĂĄbbi előrejelzĂŠsek azt mutatjĂĄk, hogy a jĂśvő ĂŠvi kĂśltsĂŠgvetĂŠsi hiĂĄnycĂŠl (2,8%) csak Ăşgy tarthatĂł, ha nagyon fegyelmezett kĂśltsĂŠgoldali politikĂĄt folytat a kormĂĄny. TovĂĄbbi bizonytalan pont, hogy nem ismert, mekkora adĂłcsĂśkkentĂŠst kĂ­vĂĄn a kormĂĄnyzat megvalĂłsĂ­tani jĂśvőre – jelzi az elemző.

ÖsszessĂŠgĂŠben nĂŠmi bizonytalansĂĄggal azt mondhatjuk, hogy a telekom ĂŠs energiacĂŠgekre kivetni tervezett adĂł akkor tudja a kĂ­vĂĄnt helyzetbe korrigĂĄlni a bĂźdzsĂŠt, ha fedezetet nyĂşjtana az Ăśsszes ĂĄllami kiadĂĄsnĂśvekedĂŠsre (alkalmazotti bĂŠrek, beruhĂĄzĂĄsok stb.) – ĂŠrvel MadĂĄr IstvĂĄn, hozzĂĄtĂŠve, hogy ez termĂŠszetesen elĂŠg nagy szĂłrĂĄssal becsĂźlhető, hiszen a kiadĂĄsokat akĂĄr nominĂĄlisan fixen is tarthatja a kormĂĄnyzat: itt-ott lefarag, mĂĄshol meg enged kissĂŠ. Ez esetben mintegy 150-200 milliĂĄrd forintos adĂłcsĂśkkentĂŠsre nyĂ­lhatna lehetősĂŠg. Vagyis ha a kormĂĄnyzat pl. 100 milliĂĄrd forint tĂśbbletforrĂĄsra tenne szert az extra adĂłbĂłl, akkor ez jĂłrĂŠszt felhasznĂĄlhatĂł lenne a kĂśzalkalmazotti bĂŠrbefagyasztĂĄs megszĂźntetĂŠsĂŠhez, ĂŠs egyĂŠb kiadĂĄsnĂśvelő intĂŠzkedĂŠsre. Amennyiben a kiadĂĄsi politika nagyon fegyelmezett maradna, akkor ezt az Ăśsszeget tovĂĄbbi adĂłcsĂśkkentĂŠsekre lehetne fordĂ­tani.

Azt nem tudni egyelőre, hogy miylen mĂŠrtĂŠkĹą tĂśbbletbevĂŠtelre lehet szĂźksĂŠg. Ugyanakkor a 2011-es kĂśltsĂŠgvetĂŠs sarokszĂĄmainak ismeretĂŠben mĂĄr eldĂśnthető lesz, hogy a jĂśvő ĂŠvre vĂĄllalt kĂśltsĂŠgvetĂŠsi hiĂĄnycĂŠl biztosĂ­tĂĄsĂĄhoz megfelelő mozgĂĄstĂŠrrel rendelkezik-e a kormĂĄny, vagy szĂźksĂŠg lehet Ăşjabb ĂĄllami bevĂŠteli forrĂĄsok megnyitĂĄsĂĄra. Ez esetben kĂŠtsĂŠg sem fĂŠr hozzĂĄ, hogy az energiaipar lesz az egyik elsőszĂĄmĂş cĂŠlpont – ĂĄllĂ­tjĂĄk az energiainfo.hu ĂĄltal megkĂŠrdezett elemzők.

 

 

Â