close
Külföldi segítségre szorul Ukrajna földgáztermelése
Egyéb - Gáz

Külföldi segítségre szorul Ukrajna földgáztermelése

Patrick Van Daele, a Shell ukrajnai vezĂŠrigazgatĂłja nemrĂŠgiben a Kyiv Postnak elmondta, hogy a jelenlegi kitermelĂŠs szintentartĂĄsĂĄhoz is nagyĂśsszegĂť kĂźlfĂśldi tĂľkĂŠre lenne szĂźksĂŠg. FelszĂłlĂ­totta a kormĂĄnyt, hogy a nyugati pĂŠnzek beĂĄramlĂĄsa elĂľtt ĂĄllĂł akadĂĄlyokat szĂźntesse meg. Van Daele a gĂĄzkitermelĂŠs mostanĂĄban bekĂśvetkezett csĂśkkenĂŠsĂŠt a
Naftogaz nagy piaci befolyĂĄsĂĄnak tulajdonĂ­tja. Az ukrĂĄn gĂĄz kilencven
szĂĄzalĂŠkĂĄt a pĂŠnzszĂťkĂŠben lĂŠvĂľ Naftogaz adja, a tĂśbbit pedig kisebb,
fĂźggetlen cĂŠgek.

Ukrajna fejlĂľdĂŠsĂŠnek kulcsa az energiafĂźggetlensĂŠg elĂŠrĂŠse, azonban ha fĂśldgĂĄzkitermelĂŠse csĂśkken, tovĂĄbbra is a folyamatosan drĂĄgulĂł orosz importra lesz utalva. Az orosz fĂśldgĂĄz ezer kĂśbmĂŠterenkĂŠnti ĂĄra a 2005-Ăśs 50 dollĂĄrrĂłl a megĂĄllapodĂĄs szerint ebben az ĂŠvben elĂŠrte a 230 dollĂĄrt. Ez az ĂĄr harminc szĂĄzalĂŠkos kedvezmĂŠnnyel alakult ki, melyĂŠrt cserĂŠbe – mint beszĂĄmoltunk – az orosz haditengerĂŠszet 2042-ig ĂĄllomĂĄsozhat a KrĂ­m-tĂŠrsĂŠgben.

Van Daele a gĂĄzkitermelĂŠs mostanĂĄban bekĂśvetkezett csĂśkkenĂŠsĂŠt a Naftogaz nagy piaci befolyĂĄsĂĄnak tulajdonĂ­tja. Az ukrĂĄn gĂĄz kilencven szĂĄzalĂŠkĂĄt a pĂŠnzszĂťkĂŠben lĂŠvĂľ Naftogaz adja, a tĂśbbit pedig kisebb, fĂźggetlen cĂŠgek. MĂ­g utĂłbbiak termelĂŠse stagnĂĄlt vagy kisebb mĂŠrtĂŠkben nĂľtt, addig a NaftogazĂŠ csĂśkkent. Ennek oka sajĂĄt bevallĂĄsa szerint is az, hogy pĂŠnz hiĂĄnyĂĄban nem tudja fejleszteni meglĂŠvĂľ gĂĄz-ĂŠs olajkĂştjait. Az iparnak ĂŠs hĂĄztartĂĄsoknak biztosĂ­tott tĂĄmogatott ĂĄrat sem lesz kĂŠpes nyĂşjtani a tovĂĄbbiakban. Van Daele szerint a megoldĂĄs az lenne, ha tĂśbb nemzetkĂśzi energiacĂŠget engednĂŠnek az orszĂĄgba, hogy tĂľkĂŠjĂźk ĂŠs technolĂłgiĂĄjuk segĂ­tsĂŠgĂŠvel, egyĂźttmĂťkĂśdve a Naftogazzal feltĂĄrhassĂĄk a nehezen elĂŠrhetĂľ gĂĄzmezĂľket.

A Shell az egyetlen nemzetkÜzi energiacÊg, mely jelen van Ukrajnåban. A gåztÜltþållomås-lånc kiÊpítÊsÊnek irånyítåsa mellett 2006 óta az ållami tulajdonú Naftogaz tulajdonåban ålló Ukrgazvidobuvanniåval vÊgez kutatåsokat.

Annak ellenĂŠre, hogy a kĂśzelmĂşltban nagy sikerrel fogadtĂĄk el az ukrĂĄn gĂĄzszektor liberalizĂĄciĂłjĂĄra vonatkozĂł eurĂłpai jogok szerinti tĂśrvĂŠnyt, az orszĂĄg mĂŠg mindig tĂĄvol ĂĄll a kĂźlfĂśldi befektetĂŠsek elĂľsegĂ­tĂŠsĂŠtĂľl. Van Daele bĂĄr ĂźdvĂśzli a tĂśrvĂŠnycsomag lĂŠnyegĂŠt, attĂłl tart, hogy a mostani hiĂĄnyossĂĄgok kidolgozĂĄsa utĂĄn az ĂĄllamnak a kelletĂŠnĂŠl nagyobb beleszĂłlĂĄsa lesz a szektor mĂťkĂśdĂŠsĂŠbe. Mint mondja, a jelenlegi gĂĄz- ĂŠs olajtĂśrvĂŠny csak kilencven szĂĄzalĂŠkban hatĂĄrozza meg mĂťkĂśdĂŠsĂźket, a tĂśbbi tĂ­z szĂĄzalĂŠk az ĂŠvrĂľl ĂŠvre vĂĄltozĂł kĂśltsĂŠgvetĂŠsi politika fĂźggvĂŠnye. TovĂĄbbi bizonytalasĂĄgot szĂźl, hogy nemrĂŠg tĂśrĂśltĂŠk az Ăşgynevezett stabilizĂĄciĂłs kitĂŠtelt, mely biztosĂ­totta a befektetĂľk szĂĄmĂĄra a szerzĂľdĂŠs lejĂĄrtĂĄig – jellemzĂľen 30-50 ĂŠvig – azokat a kondĂ­ciĂłkat, mellyel az egezsĂŠg kĂśttetett, fĂźggetlenĂźl az idĂľkĂśzben esetlegesen vĂĄltozĂł adĂłszabĂĄlyoktĂłl vagy mĂĄs, a vĂĄllalatot ĂŠrintĂľ esemĂŠnyektĂľl. AmĂ­g ez a cikkely nem kerĂźl vissza a tĂśrvĂŠnybe, ĂŠrthetĂľ mĂłdon a vĂĄllalatok nem fognak dollĂĄrmilliĂĄrdokat befektetni egy olyan Ăźzletbe, melyrĂľl nem tudhatjĂĄk, mikor vĂĄltoznak meg a szabĂĄlyai – vĂŠli Van Daele.