close
Enelkedő olajárra és a finomítói szektor konszolidációjára számít az Erste...
Blog - Egyéb - Gáz - Interjúk - Olaj

Enelkedő olajárra és a finomítói szektor konszolidációjára számít az Erste

Az elkĂśvetkező Ăśt ĂŠvben emelkedő olajĂĄrakra, az olajfeldolgozĂł szektorban konszolidĂĄciĂłra, az eurĂłpai gĂĄzellĂĄtĂĄsban pedig a sajĂĄt nem hagyomĂĄnyos kitermelĂŠs emelkedő rĂŠszarĂĄnyĂĄra lehet szĂĄmĂ­tani – Ă­rja az Erste Csoport MTI-hez eljuttatott elemzĂŠse. Az olaj ĂĄra az elmĂşlt 12 hĂłnapban viszonylag szĂŠles sĂĄvban 64 ĂŠs 87
dollár között mozgott. Az Erste Group elemzője Thomas Unger 2010 végére
79,8 dollĂĄros, 2011 vĂŠgĂŠre 86,8 dollĂĄros, 2015 vĂŠgĂŠre pedig 102,6
dolláros átlagárra számít. 
Az olajárat leginkább befolyásoló tényező az
OECD kőolajkészlete a várakozások szerint magas szinten marad és
csillapĂ­tja az esetleges ĂĄringadozĂĄsokat.

Az elkövetkezendő két-három évben az olajkitermelés kényelmesen lépést tud tartani a felhasználás növekedési ütemével. A fejlett országokban indított energiahatékonysági programokat bőven ellensúlyozza a feltörekvő piacokon (elsősorban is Kínában) várható erőteljes keresletnövekedés. A népességnövekedés és a makrogazdasági felzárkózás továbbra is az olajfogyasztás hajtóerejeként jelentkezik. A kitermelési-, gyártási- és fejlesztési költségek növekedése miatt várhatóan emelkedni fog az olajár.

Európában az EU szigorú környezetvédelmi normái miatt az olajkereslet évi 0,7 százalékkal csökken 2020-ig. Csökkenti a keresletet az elektromos autót terjedése is. Összességében 2020-ra évi 4 millió tonnával csökken a kereslet az Erste elemzői szerint. 


Az elemzĂŠs megĂĄllapĂ­tja: a downstream (finomĂ­tĂĄs, feldolgozĂĄs, ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠs) ĂĄgazat vĂĄllalatainak tĂśbbsĂŠge a vĂĄlsĂĄg idejĂŠn vesztesĂŠges volt ĂŠs jelenleg is alacsony nyeresĂŠggel dolgozik. A kilĂĄtĂĄsok az elkĂśvetkező ĂŠvekre sem kedvezőek. Az eurĂłpai finomĂ­tĂłi szegmens kapacitĂĄskihasznĂĄltsĂĄgĂĄt, ĂĄrrĂŠsĂŠt ĂŠs beruhĂĄzĂĄsi terveit szĂĄmos tĂŠnyező, pĂŠldĂĄul a benzinről a dĂ­zel Ăźzemanyagra valĂł fokozatos ĂĄtĂĄllĂĄs, az EU CO2-kibocsĂĄtĂĄsi korlĂĄtozĂĄsainak szigorĂ­tĂĄsa, az elektromos- ĂŠs hibrid jĂĄrmĹąvek terjedĂŠse, valamint az energiahatĂŠkonysĂĄg nĂśvelő technolĂłgiĂĄk tĂŠrnyerĂŠse befolyĂĄsolhatja. Ezek kĂśzĂźl a legjelentősebb az eurĂłpai preferencia a dĂ­zel Ăźzemanyag irĂĄnt. Az eurĂłpai olajtermĂŠk kereskedelmi mĂŠrleg most is passzĂ­vumot mutat a dĂ­zel ĂźzemanyagbĂłl ĂŠs aktĂ­vumot benzinből. Az egyensĂşlytalansĂĄg a komplex, termĂŠkkĂ­nĂĄlatĂĄban kĂśzĂŠppĂĄrlatot nagy arĂĄnyban szerepeltetni kĂŠpes eurĂłpai finomĂ­tĂłknak kedvez – mint amilyen a Mol vagy az INA.
   

Az európai gázszektort hosszú távú beszállítói szerződések és sűrű vezetékhálózat jellemzi. A kontinens ellátását három fő régió biztosítja: az Északi-tenger (Norvégia, Hollandia, Egyesült Királyság), Oroszország, valamint a Közel-Kelet és Afrika. Az orosz gáz főleg Kelet- és Közép-Európába jut el, Nyugat-Európa pedig nagyobbrészt a két másik forrásra támaszkodik. A British Petroleum szerint az EU 2009-ben az orosz gázszállításoktól való túlzott függőség hangozatása mellett is saját fogyasztásának 58 százalékát termelte ki (464 milliárd köbmétert).

Az EU részesedése a világ földgáztartalékaiból elenyésző, de Norvégia tartalékai az unió 10 évnyi fogyasztására elegendőek. A jelenleg ismert készletek zöme Oroszországban (a FÁK országok területén), valamint a Közel-Keleten találhatók. A helyzeten a nem hagyományos gáztermelés növelésével lehet változtatni. 
    A hagyományos készletek az Északi-tengeren, Svédországban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, Lengyelországban és a Balti-térségben, és Romániában koncentrálódnak.

Viszonylag nagy mennyiségű nem hagyományos módon kitermelhető gáz áll rendelkezésre meglehetősen egyenletes eloszlásban. A cseppfolyósított gáza (LNG) növekvő piaci elérhetősége árversenyt támaszt, a CO2 kibocsátási szabályok szigorítása viszont növeli a gáz iránti keresletet a széntüzelésű erőművek kiszorításával. A gázerőmű széndioxid kibocsátása csak fele a széntüzelésű erőművének azonos hőértékre vetítve. A gáz iránti keresletet Ázsia fokozódó energiaigénye is növeli. Az Erste középtávon ezer köblábra 5,5-6,5 dolláros gázárral számol.

A fentiek alapján az Erste megerősítette az OMV részvényre adott vételi ajánlását. A papír célárfolyama 36,5 euró. A Petrom részvény célárfolyamát 0,38 lejre emelte az Erste a korábbi 0,32 lejről. A papír ajánlása változatlanul felhalmozás. Az INA részvénye az elmúlt 12 hónapban lemaradt szektortársaitól, de jó kilátásokkal rendelkezik. A célárfolyam 2000 kuna, az ajánlás vétel. A Mol részvény 12 havi célárfolyamát 18.500 forintról 24,400 forintra emelte az Erste, portfolió ajánlása pedig felhalmozás. Az Unipetrol részvénye egyike volt a legjobban teljesítő papíroknak Prágában, így más nem sok lehetősége van a javulásra. A célárfolyamot 140 koronáról 191 koronára emelte az Erste, de portfolió ajánlása csökkentés.