close
Drámai mértékben csökkent az USA energiafogyasztása 2009-ben
Áram - Egyéb - Megújuló

Drámai mértékben csökkent az USA energiafogyasztása 2009-ben

Az Egyesült Államok teljes
energiafogyasztása még sosem csökkent olyen jelentĂľsen, 5
százalékkalmint tavaly – derül ki a Lawrence Livermore National Laboratory elemzésébĂľl. A szélenergia iránti igény azonban még ebben a nehéz
idĂľszakban is tovább emelkedett, sĂľt általában gyorsan növekszik a megújuló források részesdése az orszá energiaellátásában.

A hivatalos, 1949 óta készülĂľ statisztikák szerint még soha nem volt ilyen nagy arányú az energiafogyasztás visszaesése. A csökkenés csaknem másfél évtizeddel vetette vissza az országot, hiszen utoljára 1996-ban volt ilyen alacsony az energiafogyasztás, akkor 94,2 billiárd BTU-t mértek (1BT ~1055 joule).

A csökkenés ellenére azonban jól látszik, hogyan növekszik az alternatív energiaforrások szerepe a piacon az utóbbi idĂľben. A víz-, a nap- és a szélenergia súlya egyaránt növekedett, különösen az utóbbi technológia fejlĂľdött nagyot az utóbbi év folyamán. Persze még mindig komoly a lemaradása a hagyományos energiaforrásokhoz képest, hiszen 2009-ben 0,7 billiárd BTU-t termeltek a szélerĂľmĂťvek, míg egy évvel korábban 0,51-et.

A szélerĂľmĂťvek terjedését elsĂľsorban az segíti, hogy a 2009-ben elfogadott gazdasági megújulási program értelmében az amerikai energiaügyi minisztérium jelentĂľs adókedvezményekkel és támogatásokkal állt a szélenergia kiaknázása mögé. Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke célul tĂťzte ki, hogy 2012-re megduplázódjon az ország megújuló energiakapacitása.

Az elemzésbĂľl kiderült, hogy mind a háztartási, mind a kereskedelmi, ipari és szállítási energiaigény csökkent az elmúlt évben. A mérséklĂľdés azonban nem csak közvetlenül a válságnak köszönhetĂľ, hanem – nyilván közvetetten – annak a ténynek is, hogy az amerikaiak egyre nagyobb hányada vásárol energiatakarékos autókat és berendezéseket.