close
A befektetők biztonságra vágynak
Egyéb - Megújuló - Prognózis

A befektetők biztonságra vágynak

MagyarorszĂĄgnak remek adottsĂĄgai vannak pĂŠldĂĄul a biomassza-alapĂş erőmĹąvek szĂĄmĂĄra, ĂĄm a nehĂŠzkes engedĂŠlyeztetĂŠsi eljĂĄrĂĄs ĂŠs a bizonytalan szabĂĄlyzĂłi kĂśrnyezet egyelőre sok befektetőt elriaszt. InfrastrukturĂĄlisan is vannak megoldandĂł kĂŠrdĂŠsek, ĂĄm ezek ĂĄltalĂĄban jĂł tervezĂŠssel megoldhatĂłak – mondta az energiainfo.hu-nak Grzegorz Zielinski, az EurĂłpai BefektetĂŠsi ĂŠs ÚjjĂĄĂŠpĂ­tĂŠsi Bank (EBRD) senior bankĂĄra.

– Hogyan lĂĄtja, milyen előnyĂśkkel rendelkezik MagyarorszĂĄg, ĂŠs milyen terĂźleten van lemaradva a rĂŠgiĂłbeli orszĂĄgokhoz kĂŠpest a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok ĂŠs a hozzĂĄjuk kapcsolĂłdĂł beruhĂĄzĂĄsok terĂźletĂŠn?

– EgyrĂŠszt MagyarorszĂĄg komoly megĂşjulĂł pontenciĂĄllal rendelkezik, vegyĂźk pĂŠldĂĄul a biomassza-erőmĹąveket, melyek terĂźletĂŠn nagyon nagy lehetősĂŠgeik vannak, az ĂłriĂĄsi mezőgazdasĂĄgi terĂźletek miatt. ProblĂŠmĂĄs azonban a projektek mĂŠrete ĂŠs elhelyezkedĂŠse. A kisebb erőmĹąvek ĂŠpĂ­tĂŠse nem feltĂŠtlenĂźl ĂŠri meg egy kĂźlfĂśldi vĂĄllalkozĂłnak, a nagyobbaknĂĄl pedig a logisztikai kĂŠrdĂŠsekre kell jobban odafigyelni. Az EgyesĂźlt KirĂĄlysĂĄgban gond nĂŠlkĂźl mĹąkĂśdnek akĂĄr 40 megawattos biomassza erőmĹąvek is, igaz ezek esetĂŠben sikerĂźlt megoldani a biomassza folyamatos beszĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt. Ez azĂŠrt ekkora mĂŠretben MagyarorszĂĄgon mĂŠg gondot okozna.

– Az iparĂĄgi szereplők sokat panaszkodnak a szabĂĄlyok ĂĄtlĂĄthatatlansĂĄgĂĄra, az engedĂŠlyeztetĂŠs bonyolultsĂĄgĂĄra. Ön is osztja a vĂŠlemĂŠnyĂźket?

– Nos, igen, a szabĂĄlyok meglehetősen bonyolultak MagyarorszĂĄgon, de a bĂźrokrĂĄcia inkĂĄbb csak lelassĂ­tja a folyamatot. Ami igazĂĄn elriaszthatja a befektetőket, az a bizonytalan gazdasĂĄgi kĂśrnyezet, a gyakori vĂĄltoztatĂĄs. A szĂŠlerőmĹąvek esetĂŠben pĂŠldĂĄul rendkĂ­vĂźl vegyes jeleket kaptak a befektetők, ami a mĂĄr meglĂŠvő projektek esetĂŠben bizonytalansĂĄgot szĂźl, a potenciĂĄlis ĂŠrdeklődőket pedig egyĂŠrtelmĹąen elriasztja. InkĂĄbb el fognak menni egy olyan orszĂĄgba, ahol kiszĂĄmĂ­thatĂłbb a szabĂĄlyozĂłi, tĂĄmogatĂĄsi kĂśrnyezet.

– Itt a konferenciĂĄn nagyon jĂł dolgokat hallottunk arrĂłl, hogyan szeretnĂŠ előmozdĂ­tani a kormĂĄnyzat a megĂşjulĂł energiĂĄk ĂźgyĂŠt az ĂŠrdekelt felekkel egyĂźttmĹąkĂśdve. De azt hiszem az egyĂźttmĹąkĂśdĂŠs nagyon fontos ebben a tĂŠmakĂśrben, mindenkinek egyĂźtt kell tennie az ĂźgyĂŠrt. Mi magunk, az EBRD is csĂśkkenteni tudjuk a kockĂĄzatainkat, ha folyamatos pĂĄrbeszĂŠdet folytatunk a szabĂĄlyzĂłkkal ĂŠs a tĂśrvĂŠnyhozĂłkkal, ha elmondjuk nekik, melyik lĂŠpĂŠs, melyik Ăşj szabĂĄly milyen hatĂĄssal lesz a projektekre ĂŠs a befektetői hangulatra.

– EgyszĂłval a szabĂĄlyozĂĄs, ĂŠs az infrastruktĂşra terĂźletĂŠn is le vagyunk maradva?

– InkĂĄbb azt mondanĂĄm, a fő feladat a stabil keretrendszer kialakĂ­tĂĄsa, amely ĂĄtlĂĄthatĂł ĂŠs egyszerĹą szabĂĄlyokon alapszik. Ezen felĂźl a befektetők hatĂĄrozott nyilatkozatokat szeretnĂŠnek hallani azzal kapcsolatban, hogy a jĂĄtĂŠkszabĂĄlyok hosszĂş tĂĄvon is megmaradnak ĂŠs nem vĂĄltoznak meg mondjuk a kormĂĄnyvĂĄltĂĄs utĂĄn. Az infrastruktĂşra fejlesztĂŠse nem olyan komoly feladat, igazĂĄbĂłl jĂł helyszĂ­nvĂĄlasztĂĄssal ĂŠs tervezĂŠssel ĂĄltalĂĄban ĂĄthidalhatĂłak ezek a problĂŠmĂĄk. A hĂĄlĂłzatra valĂł csatlakozĂĄs nem olyan komoly kihĂ­vĂĄs.