close
Zöldülő multik
Áram - Egyéb - Megújuló

Zöldülő multik

A svéd IKEA négy éve közölte, hogy 2020-ra tisztán megújuló forrásokból fedezné a hálózat energiaszükségletét, a napokban pedig a HP tett hasonló bejelentést. Az elmúlt években számos multinacionális társaság, a Google, az Apple, nemrég a Microsoft és egy sor más számítástechnikai cég fordult erőteljesen zöld irányba. Többek a saját igényeiket meghaladó mértékű fejlesztésekbe kezdtek, vagyis üzleti befektetésnek is tekintik a megújulók fejlesztését. Ez szakértők szerint bizonyosan komoly lökést ad az amúgy is lendületben lévő megújuló iparnak.

Brit elemzők szerint, akiket a The Guardian idéz, az Ikea 2012-es és a HP mostani vállalása között eltelt időben jelentősen megváltozott a zöldenergia piac. A svád áruházláncnak akkoriban leginkább egy választása volt célja eléréséhez, saját megújuló kapacitások létesítése. A HP-nek viszont már számos más lehetősége is van, hogy hat év alatt kizöldüljön, hiszen ma már számos zöldenergia szolgáltató működik a világpiacon. Ez ius mutatja, milyen gyors fejlődést láthatunk a megújulók piacán.

Megfigyelők eméékeztetnek, a cégek zöldenergiák felé fprdulását nyilván nagymértékben ösztönözte a megújulók látványos költségcsökkenése, csak a napenergia költsége felér csökkent 2008 óta a világpiacon, részben a solar panelek felhasználási volumenének, részben az ázsiai gyártók megjelenésének köszönhetően. Ez a folyamat elemzők előrejelzései szerint a jövőben is folytatódik, vagyis aki ma beszáll, bizton számíthat a mainál is alacsonyabb költségekre. Ez egyben azt is jelenti, hogy azok a cégek, amelyek beszállnak a megújuló üzletbe, kiszáímthatóbb energiaköltség pályára állnak, vagyis kevésbbé kell áringazodásokkal kalkulálniuk.

A klímavédelem mellett még anyagi megtakarítást is jelent – ez a megújulók igazi szexepilje a vállalati szektor számára elemzők szerint. Vagyis egyszer tehetnek a fenntarthatóságért, és a saját jövedelmezőségük javításáért.

UGyanakkor viszont a helyi szabályozás jelenthet némi akadály,t agy legalábbis nehezítheti a megújuló energiákhoz jutást az üzleti szféra számára. Az EU ugyanakkor egységes zöldenergia szabályozásban gondolkodik. Igaz az európai megújuló szövetségek a mainál látványsoabb politikai támogatást, és átláthatóbb szabályozást sürgetnek, a közösség zöldenrgia céljainak elérése érdekében.