close
Nőtt az áramigény, de csökkent az import
Áram - Egyéb

Nőtt az áramigény, de csökkent az import

A hazai bruttó villamosenergia-felhasználás 1 százalékkal nőtt az idén az első negyedévben a tavalyi év hasonló időszakához képest, az import részaránya eközben 27 százalékról 26 százalékra csökkent – ismerteti honlapján a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir).

Az idén az első három hónapban a teljes villamosenergia-felhasználás elérte a 11,391 terawattórát (TWh). Az elfogyasztott áram 26 százaléka származott importból, a többit hazai erőművek termelték.

A fogyasztás az idén is januárban volt a legmagasabb (3,99 TWh), a behozott energia részaránya pedig ezúttal is nőtt hónapról hónapra, márciusban 27,39 százalék volt.

Az idei téli rendszerterhelési csúcs január 21-én volt, 6505 megawatt, aznap az átlaghőmérséklet -1,5 Celsius fok volt. A magyar villamosenergia-rendszer eddigi legnagyobb terhelését 2007. november 29-én regisztrálták, amikor a bruttó rendszerterhelés elérte a 6605 megawattot.

Tavaly az egész évben 43,749 terawattóra volt a bruttó hazai villamosenergia-felhasználás, az import 31,28 százalékot tett ki. A behozatal aránya tavaly áprilisban hirtelen felugrott 41,37 százalékra, és a nyári hónapokban magas maradt.