close
Brüsszel felszámolná a hálózati szűkületeket
Áram - Egyéb - Gáz

Brüsszel felszámolná a hálózati szűkületeket

A közelmúltban nyilvános felhívást tett közzé az Európai Bizottság, a kontinens energiaipari hálózati kapcsolataiban meglévő határkeresztező szűkületek csökkentésére. A cél a belső energiapiaci integráció erősítése és a villamosenergia, valamint földgáz szálíltási útvonalak megerősítése, az esetlegesen meglévő hálózati szigetek felszámolása. A program még a magyar elnökség idején kezdődött, és azóta is több fejlesztéshez nyújtott támogatást az EU a tagországok számára.

A bizottság szándékai szerint ez a mostani támogatási keret egyrészt felgyorsíthatja az előkészítés alatt álló projekteket, másrészt ösztönzőleg hathat a magán és az állami befektetőkre egyaránt. Ebben az évben összesen 800 millió euro áll rendelkezésre erre a célra, a most megjelent felhívás 200 millió euros keretre vonatkozik, és április 28-ig lehet beadni az igényeket.

Ezzel a felhívással szeretnénk felderíteni, hol van a legnagyobb szükség a közösségi támogatásra és hol lehet a leghatékonyabban felhasználni ezeket a forrásoakt a kívánt cél elérése érdekében – mondta a kiírással kapcsoaltban Miguel Arias CaĂąete, energia és klmíaügyekért felelős biztos. Hozzátette: a cél, hogy az európai foygasztók számára rugalmas, megbízható energiarendszer épüljön ki az unióban.

A hálózati kapcsolatok megerősítésére a 2014-2020-as költségvetési periódusban összesen 5,35 milliárd eurót szán a közösség, a pénzt tanulmányok készítésére és konkrét projektek megvalósítására lehet fordítani.