close
Csökkent a Gazprom kitermelése
Egyéb - Gáz

Csökkent a Gazprom kitermelése

A Gazprom márciusban 34,8 milliárd köbméter gázt termelt ki, 5,7 százalékkal kevesebbet, mint amennyit tavaly ugyanebben a hónapban regisztrált – közölte az orosz energiaügyi minisztériumhoz tartozó központi diszpécserszolgálat.

Ez az Interfax hírügynökség szerint az elmúlt kilenc hónap legjelentősebb visszaesése a kitermelésben. Ennél nagyobb, 18 százalékos zuhanást csak 2015 májusában mértek a világ legnagyobb gázipari vállalatánál.

A gázipari óriás az első negyedévben 112,8 milliárd köbméter gázt termelt ki, ami 3,5 milliárd köbméterrel kevesebb, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

A Gazprom exportfronton elért sikereit (+1,6 milliárd köbméter) teljes mértékben kiegyenlítette, hogy csökkent a szállítás az orosz piacra – hangzott a jelentés.

Ugyancsak az energetikai tárcától származó értesülés, hogy az idén márciusi kőolaj-kitermelés (46,149 millió tonna) 2 százalékkal múlta felül a tavalyit.

A legnagyobb, 9,9 százalékos növekedést a Basnyefty tudta felmutatni az orosz vállalatok közül, 1,762 millió tonna “fekete arany” felszínre hozatalával. A 2015-ös harmadik havi eredményét a Gazpromnyefty 4,3 százalékkal, 4,733 millió tonnára tudta növelni, a Szurgutnyeftyegaz eredménye pedig 0,3 százalékkal, 5,198 millió tonnára csökkent.

Az export 21,7 millió tonna volt márciusban, 3,9 százalékkal magasabb a 2015-ös adatnál.