close
Zágráb is beveti a rezsicsökkentést
Egyéb - Gáz

Zágráb is beveti a rezsicsökkentést

A horvát kormány 7 és 10 százalék közötti lakossági gázárcsökkenésről döntött csütörtökön. Az új lakossági gázár április 1-jével lép hatályba, és 2016. március végéig van érvényben.

A kabinet két rendeletet is hozott, amelyben hatóságilag kívánja szabályozni a gáz árát lakossági fogyasztás esetén.  Az INA olajipari vállalatnak, amely a gázt kitermeli Horvátországban, a Horvát Elektromos Műveknek (HEP), amely a gázt szolgáltatja, a nagykereskedelmi piacon közel 7 százalékkal kell olcsóbban adnia a földgázt, mint eddig. A regionális szolgáltatónak pedig 12 százalékkal kell csökkenteniük áraikon. 

Az országos energiaszabályozó hatóságnak (HERA) a hónap végéig el kell döntenie, melyik szolgáltatónak, milyen mértékben kell csökkentenie árait, ugyanis a végleges árba beépülnek az elosztók költségei is.  Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter szerint a kormány azért tudta csökkenteni a gáz árát, mert az Horvátországban kerül kitermelésre, az észak-adriai gázlelőhelyeken.

Zoran Milanovic miniszterelnök kijelentette, a hazai gázkitermelés nemzetbiztonsági kérdés, és a kormány bármilyen döntést is hoz, ezt tartja szem előtt, tekintettel az ökológiai és környezetvédelmi intézkedésekre. A Jutanji List horvát napilap úgy értesült, az INA egy év alatt 40 millió kuna veszteséget könyvelhet el a kormány újabb rendelete miatt.