close
Vitatott vezérigazgatói fizetés a BP Amoconál
Egyéb - Olaj

Vitatott vezérigazgatói fizetés a BP Amoconál

A brit olajtársaság tavalyi rekord összegű, 14 milliárd dolláros profitjának eredményeként a vezérigazgató fizetése 12,5 százalékkal emelkedett, s így Sir John Browne 2000-ben összesen 7 millió dollárral (több mint 2 milliárd forint) többet, a társaság éves jelentése szerint összesen 32 millió dollárt “vitt haza”. Az elnöki járandóság komoly visszatetszést keltett a fuvarozók és az angol farmerek körében, akik nem nagyon boldogok üzemanyag költségeik tavalyi jelentősen növekedése miatt.

A BP elnökének bére több elemből áll össze. Az 1,23 millió dolláros alapfizetéshez 1,4 milliós prémium társulhat, amit kiegészít az 1998-2000 közötti társasági eredmény után járó, 4,56 millió dollárnyi jutalom. Meg vagyok döbbenve – jelentette ki a Financial Timesnak Andrew Spence, az egyik farmer szervezet választmányi tagja, s hozzátette: “ha van ennek az embernek lelkiismerete, a pénz egy részét szétosztja a gazdálkodók között. A BP azzal igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, hogy az elnöki javadalmazás a társaság működési eredményéhez kötött. Ennek az összegnek egy jelentős része az utóbbi három év után járt, amikor többek között az Amoco és az Arco is a BP ellenőrzése alá került. A társaság csütörtökön megjelent éves jelentéséből derült ki, hogy Sir John 2000-ben összesen 32 millió dollárt keresett. A hírek szerint néhány nagy brit részvényes azt szeretné, ha a vezérigazgatói illetményt tulajdonosi jóváhagyáshoz kötnék. Ugyanakkor egy nagy angol intézményi befektető szerint jogos a rekord összegű fizetés. Jobban szeretjük, ha a cég eredményesen működik és az összes jutalmat kifizetjük, mintha a társaság nem működne – jegyezték meg.
Az angol pénzügyi lap megjegyzi, hogy a BP első emberének fizetése viszonylag szerénynek tekinthető néhány amerikai kollégája járandóságához viszonyítva. A Coca Cola-vezér Douglas Daft összességében 92 millió dollárt keresett, mert társasága elérte az üzleti tervben meghatározott célokat.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.