close
1,3 millió ember áram nélkül Kaliforniában
Áram - Egyéb

1,3 millió ember áram nélkül Kaliforniában

Kaliforniában második napja áramszünet van. Az energiaválság idején ez az eddigi legkeményebb intézkedés a nyugati parton. Mintegy 1,3 millió embernek kellett már hétfőn órák hosszat áram nélkül lennie. A számítógépek leálltak, a közlekedési lámpák kialudtak és a Szupermarketek vásárlói sötétben tapogatóztak. A sütemények hidegek maradtak. A rendőrök megpróbálták a közlekedési káoszt szabályozni, és biztonsági őrök vigyázták az üzleteket a fosztogatóktól való félelem miatt.
Abraham Spencer – az USA-energiaügyi minisztere – a nyugati parti helyzetet a 70-es évek óta a legnagyobb energiaválságnak nevezte. Ha ezzel a kihívással nem birkózunk meg, nemzetünk gazdasági jóléte fenyegetetté válik, nemzeti biztonságunk veszélyeztetett lesz és életmódunk valósággal megváltozik – figyelmeztetett Abraham. A válság Kalifornián túl az országot is fenyegetheti és évtizedekre kihathat. Ezért kellett az USA-nak az energia-termelését megosztania. George W. Bush amerikai elnök hétfőn találkozott az energiaügyi-tanácsadóival. Azt mondta, nem adódott “gyors megoldás”.
Nem jutunk túl ezen az éven, ha a fogyasztók áramszükségleteiket az elmúlt évhez képest legalább 10 százalékkal nem csökkentik – mondta Kalifornia kormányzója, Gray Davis, aki állami pénzb ől vásárolt árammal igyekezett enyhíteni a válsághelyzeten. Az energiaválság ez idő tájt szűk 50 millió dollár állampénzt emészt fel naponta.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.