close
Erőműper a tengerentúlon?
Egyéb - Olaj

Erőműper a tengerentúlon?

Az AES Corp. még nem nyújtotta be keresetét a magyar állammal szemben a washingtoni bíróságon — közölték a Világgazdaság érdeklődésére az amerikai cégnél, a Financial Times (FT) tegnapi hírére reagálva. Azt azonban megerősítették, hogy folyik az előkészítése egy ilyen eljárásnak, amelytől teljesen független az MVM Rt. és az AES Tiszai Erőmű Kft. közötti választott bírósági eljárás.
A magyar villamosenergia-szektor privatizációjakor vállalt kötelezettségek miatt három erőműtársasággal keveredett vitába az MVM Rt., amiért a megváltozott piaci körülmények, de leginkább a közelgő piacnyitásra tekintettel nem kíván hagyományos, hosszú távú áramvásárlási szerződéseket kötni.
A belga Tractebel többségi tulajdonában álló Dunamenti Erőmű Rt.-vel azonban sikerült megállapodásra jutni, már csak a társaság igazgatóságának jóváhagyása szükséges. A Bakonyi Erőmű Rt.-vel folytatott vitát a választott bíróság zárta le. Az AES Tiszai Erőmű Kft.-vel sem sikerült eddig tárgyalásos úton rendezni a kérdést, ezért az amerikai érdekeltségű cég választott bíróság elé vitte az ügyet.
Ettől az eljárástól teljesen független az a washingtoni kereset, amelyet a magyar állammal szemben készülnek benyújtani, s amelynek még csak az előkészítése folyik — közölték az AES-nél érdeklődésünkre, az FT keddi hírére reagálva.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.