close
Visszaköltözhet néhány lakos Fukusimába
Atom - Egyéb

Visszaköltözhet néhány lakos Fukusimába

Három évvel a 2011. márciusi fukushimai balesetet követő kitelepítésük után visszaköltözhetnek otthonaikba Tamura lakosai, közölték japán hatóságok.

358 fő 2014. április 1-én térhet vissza a város keleti felében lévő otthonába. Ők az elsők azon száznegyvenhatezer lakos közül, akiket a balesetkor kitelepítettek, és most megkapták az engedélyt a tartós visszaköltözésre. Akaba Kazuyoshi ipari miniszter egy lakossági fórumon úgy fogalmazott, a kormánynak nincs joga hátráltatni, hogy az emberek újjáépíthessék életüket. Elmondta, a dekontaminációs munkálatok megfelelő szintre, 20 mSv/év érték alá csökkentették a visszatelepülőket érő többletdózist, valamint befejezték az infrastruktúra helyreállítását is – írta a Nucnet.

A fukusimai katasztrófáról részletesebben itt olvashat!

Az érintett lakosok 2012 áprilisa óta korlátozottan visszatérhettek otthonaikhoz, például javításokat végezni, de folyamatosan monitorozták őket, illetve éjszakára nem maradhattak otthonaikban. A nukleáris hatóság (Nuclear Regulation Authority – NRA) megállapította, hogy a kitelepítetteknél egészségügyi problémát jelentett a kitelepítés, a családtagoktól történt elszakadás, vagy a sugárzás káros hatásától való félelem miatti stressz.

A lakosok egy része alig várja, hogy visszatérhessen, de vannak olyanok is, akik új környezetükben kívánják folytatni életüket. A hatóság azt javasolta a kormányzatnak, hogy támogassa a visszatérőket az újrakezdésben, valamint biztosítsa a folyamatos dózisellenőrzést, illetve foglalkozzon a lakosság sugárzás miatti aggodalmaival. Az NRA szerint biztosítani kell, hogy a szociális, az egészségügyi és a sugárvédelmi szolgálatok és szolgáltatások megfeleljenek a hazatelepülők igényeinek. Emellett kiemelték a hatások és a kockázatok közérthető kommunikációjának fontosságát.