close
Visszaállamosítási kísérlet Ukrajnában
Egyéb - Olaj

Visszaállamosítási kísérlet Ukrajnában

Illegálisnak és kalózkodásnak nevezte az angol JKX Oil and Gas ügyvezető igazgatója, Paul Davis a Financial Timesnak nyilatkozva, hogy az ukrán vagyonügynökség megpróbálja kisajátítani ottani érdekeltségüket. Az angol társaság a bit kormány, valamint az EBRD közreműködésével igyekszik tárgyalásos úton rendezni a vitát. Az Ukrán Legfelsőbb fellebviteli bíróság a múlt héten, közbenső ítélettel, június 15-ig megtiltotta a vagyonkezelőnek, hogy bármilyen változtatást végrehajtson az angolokkal közösen tulajdonolt Poltava Petroleum Company (PPC) tulajdonosi összetételében.
Az angol üzleti lap beszámolójában emlékeztet, hogy a JKX 49 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a PPC-ben, egyik leányvállalatán, a JP Kenny Exploration and Production-on keresztül, s megkísérelte bejegyeztetni tulajdonrészének 66,2 százalékosra növekedését. Korábban azonban a PPC-ben 25 százalékig tulajdonos vagyonkezelő megpróbálta kitenni a cégből a JKX-et, s tulajdonrészét az ugyancsak ukrán, de egy ausztráliai és egy ciprusi offshore cégek ellenőrzése alatt álló Naftogaztchnologia-nak átadni. Mindkét cég igyekezett tulajdonrészét növelni, amikor 1999-ben, a PPC-ben 26 százalékos részesedéssel rendelkező PoltavaGasprom társaságot felszámolták.
A JKX – áll a Financial Times beszámolójában – visszafogta ukrajnai befektetéseit. Eredetileg 8 millió dollárt tervezett ott elkölteni, de ténylegesen csak 3,5 milliót fektetett be, mert aggódik ukrán vagyona miatt.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.