close
Dán és norvég gáz Lengyelországba
Egyéb - Gáz

Dán és norvég gáz Lengyelországba

Szállítási szerződést kötött a Lengyel Olajbányászati és Gázipari Vállalat, a PGNiG), a norvég Statoil-lal, és a dán Dansk Olie A/S-el – jelentette a Gazeta Wyborcza. A dán és lengyel társaságok még ebben az évben közös vállalkozást hoznak létre, a BalticPipe gázvezeték megépítésére, amely Dániából Lengyelországba vezet majd.
A lap beszámolója szerint Lengyelország a 2003-2011 között, összesen 16 milliárd köbméternyi gázt szeretne Dániából importálni. Az ehhez szükséges kétszáz kilométeres vezeték megépítése becslések szerint 200 millió euróba fog kerülni. Ugyanezt a vezetéket használnák majd a norvég gáz beszállítására is, 2007-től. Ebből a forrásból a lengyelek évi 5 milliárd köbmétert készülnek importálni. Lengyelország jelenleg évente mintegy 11 milliárd köbméter gázt használ fel, amelynek zöme, úgy 7 milliárd köbméter Oroszországból érkezik, a Gazprom közvetítésével, 4 milliárd köbméternyi pedig saját lelőhelyről származik. Az előrejelzések szerint azonban 2010-re Lengyelország gázigénye megduplázódik, ezért mindenképpen szükség van alternatív források kiépítésére.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.