close
VDSZ: A rezsiharc első áldozatai a munkavállalók
Áram - Egyéb - Gáz

VDSZ: A rezsiharc első áldozatai a munkavállalók

A rezsicsökkentést okolta a közműszolgáltatóknál tapasztalt elbocsátások miatt a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

A rezsiharc áldozatai a szolgáltatók munkavállalói. Már megkezdődtek a költségcsökkentés miatti elbocsátások, az Égáz-Dégáz például 111 dolgozójától válik meg – mondta Székely Tamás. A szolgáltatók megkezdték egyes funkcióik kiszervezését, ami újabb elbocsátással jár. További gond, hogy a beruházások elmaradása rontja a szolgáltatás színvonalát – tette hozzá az elnök.

Székely Tamás szerint a kormányzati kommunikáció a közvéleményt a szolgáltatók ellen hangolja, aminek következményeként romlott a lakosság fizetési fegyelme, és az emberek ellenségesen viselkednek a gázszolgáltatók munkatársaival szemben.

Amikor az állam többségi tulajdont szerez a gázszolgáltatókban, napirendre kerül a kollektív szerződések módosítása. Miután a jelenlegi szerződésekben a Munka törvénykönyvéhez képest többletjuttatások vannak, a szakszervezetek ragaszkodnak azok megőrzéséhez – tette hozzá.