close
Varsó és Bukarest is csatlakozna a cseh-szlovák-magyar árampiachoz
Áram - Blog - Egyéb

Varsó és Bukarest is csatlakozna a cseh-szlovák-magyar árampiachoz

Csatlakozni készül Lengyelország és Románia a közös cseh-szlovák-magyar árampiachoz – közölte,a MAVIR. A közlemény szerint január 28-án Budapesten találkozót tartottak, amelyen az érintett országok nemzeti energiaszabályozó hatóságai, az átviteli rendszerirányítók és a szervezett piaci engedélyesek képviselői a már összekapcsolt másnapi kereskedésű szervezett piacok körének bővítéséről tárgyaltak.

A találkozón a felek megerősítették a szoros együttműködésre és a közös szemléletmód kialakítására irányuló szándékukat. Megegyezés született egy közös projekt indításáról, amelynek célja a hatékonyan működő piacintegráció lehetőségeinek felmérése és a megvalósítás formájának kiválasztása. A cseh-szlovák-magyar összekapcsolt villamosenergia-piac tavaly szeptemberben indult. Az együttműködés bővítése a jelentkező szomszédos országokkal ésszerű lépés az európai belső villamosenergia-piac kialakításához vezető úton – emeli ki a közlemény.

A piacok összekapcsolása a határkeresztező kapacitások jobb kihasználását és a napi export-import lehetőségek megkönnyítését teszi lehetővé. Az összekapcsolt szervezett piacok előnye a megnövekedett ellátásbiztonság, a nagyobb likviditást és a kisebb áringadozás – hangsúlyozza közleményében a MAVIR.

Közös piac: szeptember óta élesben

Szeptember 11-től élesben működik a közös cseh-szlovák-magyar árampiac, a villamosenergia-börzéken a három ország kereskedői és termelői egységesen, határok nélkül kereskedhetnek a villamos energiával. A piac-összekapcsolás elengedhetetlen feltétele az Egységes Európai Piac 2014-es létrehozásának, az együttműködés jelentősen javíthatja Magyarország és a régió ellátásbiztonságát, és kedvezőbb piacra jutási lehetőséget kínálhat a hazai erőműveknek.

A közös árampiac elindításának célja a cseh, szlovák és magyar villamosenergia-piacok különböző területeinek mélyebb integrációja. Ez az integráció mind Magyarország, mind a régió, vagyis Közép-Európa és a teljes Európai Unió érdeke.