close
Váratlan eredmények – leállítanak két belga reaktort
Atom - Egyéb

Váratlan eredmények – leállítanak két belga reaktort

Leállították a Doel-3 és aTihange-2 atomerőművi blokkokat, miután a reaktortartályaik vizsgálata „váratlan” eredménnyel zárult – jelentette be a francia GDF Suez tulajdonában lévő üzemeltető, az Electrabel.

A Molban található BR-2 belga nukleáris kutatóreaktorban, a két érintett reaktor tartályainak anyagával egyező anyagból készült tesztdarabon, gyorsított besugárzással végeztek vizsgálatot. Az Electrabel szerint az anyagok mechanikai szilárdságára végzett vizsgálatok váratlan eredménnyel zárultak, amely alapján megelőző jellegű intézkedésként mindkét reaktor leállítása mellett döntöttek, amíg a további vizsgálatokat befejezik. Az újabb vizsgálatok végeredménye 2014. júniusra várható, addig a blokkokat nem indítják újra – írta a NucNet.

A belga szövetségi nukleáris hatóság (Federal Agency for Nuclear Control – FANC) az Electrabellel közösen vizsgálja az eredményeket, az ő hozzájárulása szükséges a reaktorok újraindításához. A Doel-3 eredetileg április végén, a Tihange-2 pedig május végén állt volna le karbantartásra. Korábban már mindkét reaktort leállították 2012-ben, amikor repedéseket találtak a reaktortartályaikban. 2013 júniusában a FANC engedélyezte a biztonságosnak tartott újraindítást, de további vizsgálatokat írt elő.

A Doel-3 2022-ig üzemel a tervek szerint, Belgium egyébként 2025-ig tervezi az összes reaktorblokk leállítását, amelyekből összesen hét üzemel az országban: négy Doel-ben és három Tihange-ban. A reaktorok a belga villamosenergia-igények 55%-át fedezik.