close
Úszó atomerőművet építene Oroszország
Atom - Egyéb

Úszó atomerőművet építene Oroszország

Újabb úszó nukleáris erőművet építene Oroszország, ezúttal a Rusatom Overseas-t, az orosz Roszatom nukleáris óriást kérte fel Kína az együttműködésre. Egyelőre a kezdeti szakaszban vannak a tárgyalások, de jó ötletnek tartja a Kamcsatka közelébe helyezendő erőművet a Rusatom.

Kína Oroszország segítségével szeretne úszó atomreaktor-flottát építeni, tájékoztatott a napokban Dzsomart Alijev, a Rusatom Overseas vezérigazgatója. A projektről szóló tárgyalások elkezdődtek és a Rusatom lát fantáziát az ötletben. „Nem utasítottuk vissza, de még nem tudok részletekkel szolgálni, üzleti szempontból az ötlet jó”, mondta Alijev.

A megbeszélések az orosz cég és a Kínai Nemzeti Nukleáris Vállalat között zajlottak, de a téma kereskedelmi részéről még nem esett szó, írja az RT.com hírportál. Jelenleg a felek az együttműködés üzleti aspektusáról tárgyalnak, valószínűleg két vagy több vállalat alapít majd a projekt érdekében vegyesvállalatot, de az is előfordulhat, hogy egy új orosz cég jön létre.

A projektnek nem csak az építkezés, hanem az üzemeltetés is része lenne. A tárgyalások egyelőre a technológiai részletekről sem szóltak, kizárólag a projekt üzleti vetületére koncentráltak a felek, mondja Alijev, majd hozzátette, az orosz-kínai vegyesvállalat közösen hasznosítaná a megvalósult flottát. A Rusatom vezetője azt is elmondta, harmadik fél számára nem gyártanak le egyetlen úszó nukleáris erőművet az eljárás nagyfokú bonyolultsága miatt.

A világ első úszó nukleáris atomreaktora 2010 júniusában állt szolgálatba a szentpétervári Balti Hajógyárban (Baltijszkij Závod). Az Akademik Lomonoszov nevű, két reaktorral működő, összesen 70 MW villamosáram vagy 300 MV hő előállítására képes egységet a Roszatom fejlesztette és építtette meg. Az önjáró jégtörő várható élettartama 36 év, ami alatt 12 éves periódusokban szorul karbantartásra és javításra.

Az ötlete először 2000 környékén merült fel, az Akademik Lomonoszov építése Arhangelszk Oblasztyban, Szeverodvinszben kezdődött. Később, 2007 áprilisában áthelyezték Szentpétervárba, az itteni Balti Hajógyár felel a további 7 ugyanilyen egység megépítéséért is. A beruházás 232 millió dollárba került. Az orosz-kínai úszó nukleáris egység a kamcsatkai Viljucsinszkben állomásozna.