close
Ukrajna kettébontja a Naftogaz állami gázvállalatot
Egyéb - Gáz

Ukrajna kettébontja a Naftogaz állami gázvállalatot

A kijevi kormány arra készül, hogy két külön vállalatra bontja a Naftogaz Ukrajina állami gázvállalatot – jelentette be Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök kedden a parlamentben.

A kormányfő elmondta, hogy két nyílt részvénytársaságot hoznak létre. Az egyik a gázszállításokkal, a másik pedig a földgáz tárolásával fog foglalkozni. Közölte, hogy a február végi kormányváltáskor 2,2 milliárd dollár tartozása volt a Naftogaznak. Ehhez hozzáadódott az Oroszország által előre kifizetett 2,5 milliárd dollár tranzitdíj. Kijelentette, hogy az időközben felvett hitelekkel együtt az állami gázvállalat jelenlegi deficitje 62-93 milliárd hrvinya között van, ami a dollár jelenlegi árfolyama alapján körülbelül 5,4-8 milliárd dollár közötti összeg.

Az ukrán tározókban a Jacenyuk tájékoztatása szerint az új kabinet hivatalba lépésekor 5 milliárd köbméter földgáz volt, most 12 milliárd köbméter. “Ez azonban nem elegendő, a téli csúcsszezonig még 7 milliárd köbmétert kell felhalmozni” – fűzte hozzá. A miniszterelnök tájékoztatta a képviselőket: Kijev kezdeményezte európai partnereinél, hogy a földgázt Oroszországtól az orosz-ukrán határnál történő átvétellel vásárolják meg. Jelenleg ugyanis a szerződésekben Moszkva Ukrajna európai határáig vállalja a szállítást. A változás után viszont Kijev az európai országokkal szerződhetne a gázszállításról és a tranzit díjáról.

Jacenyuk felszólalásában gázlopással vádolta meg Oroszországot. Kijelentette, hogy a Krím elcsatolásával Moszkva 2,2 milliárd köbméter földgázt tulajdonított el, amely jelenleg a félszigeten van. Rámutatott továbbá arra, hogy a külföldi cégek elálltak attól, hogy palagáz-kitermelésbe fogjanak a megszállt félszigeten. Hozzátette, hogy a Donyeck megye északi részén lévő Szlovjanszknál a szeparatisták és az ukrán biztonsági erők közötti harcok miatt szintén szünetelnek a palagáz-kitermeléssel kapcsolatos kutatómunkálatok. Jacenyuk megjegyezte, hogy éppen Szlovjanszknál, ahol a legsúlyosabb harcok folynak április óta, van feltételezhetően jelentős palagázkészlet a mélyben.