close
Ukrajna Katarral és Azerbajdzsánnal is társulna
Egyéb - Gáz

Ukrajna Katarral és Azerbajdzsánnal is társulna

Ukrajna szeretné, ha Katar társulna az odesszai LNG-terminál megépítéséhez, de szívesen részt venne a Transz-Anatóliai és a Transz-Kaszpi gázvezetékek építésében is. Kijev minél több gázellátási útvonalat szerene magának biztosítani.

Ukrajna szeretné, hogy Katar is részt vegyen az Odesszában létesítendő LNG-terminál megépítésében. Mikola Azarov ukrán miniszterelnök a napokban találkozott Dzsasszem al-Thanival, Katar vezető sejkjével, a megbeszélésen pedig felajánlotta az arab országnak a 846 millió eurós beruházásba való betársulást. Ezen kívül szó esett egy 20 év hosszú stratégiai energetikai együttműködésről is, az ezzel kapcsolatos munkák pedig már el is kezdődtek, mondta Azarov. A program első alapköve Kijevben lesz, ahol szakértő csoportok energia- és mezőgazdasági ügyekben kezdik el a munkát május végén, magyarázta a miniszterelnök. A megállapodás azt követően született meg, hogy Ukrajna a múlt hét elején bejelentette, megnövelné a Katarból származó cseppfolyósított gázimportját. Az ehhez hasonló lépésekre az országnak azért van szüksége, hogy diverzifikálhassa energiaellátását. Azarov szerint Katarnál jobb választás nem is lehetséges, hiszen az arab ország tapasztalata kiemelkedő, lévén a világ harmadik legnagyobb LNG-termelőjéről van szó.

A diverzifikáció jegyében szóba került az is, hogy Ukrajna társuljon a Transz-Anatóliai gázvezetékprojekthez. Azarov a napokban a török miniszterelnök-helyettessel, Ali Babacannal is találkozott, a megbeszélésen pedig felajánlotta Ukrajna technológiai és finanszírozási hozzájárulását az azeri-török vezetékhez. Bár jelenleg a beruházás a tulajdonlási arányon való viták miatt megakadt (erről kosárban az Energiainfo is beszámolt), amint megegyezik az azeri SOCAR a két török vállalattal, Ukrajna a pénzügyi segítség mellett vezetékeket és kompresszorállomásokat is kész a projekt rendelkezésére bocsátani.

A múlt hónapban Azarov Ilham Alijev azeri elnökkel találkozott, ekkor juttatta kifejezésre a Transz-Kaszpi gázvezetékprojektbe való beszállási szándékát. Az összes költségnek a 10 százalékát, körülbelül 790 millió eurót állná Kijev.