close
Újra szénbánya nyílik a Mecsekben
Egyéb - Szén

Újra szénbánya nyílik a Mecsekben

Megkapta a környezetvédelmi engedélyt a Pécstől északkeletre fekvő vasasi bánya, így rövidesen újra szenet fejtenek a vájárok a Mecsekben. A jelenlegi tervek alapján a következő öt évben külfejtéses technológiával évi 15 ezer tonnányi szenet hoznak felszínre, amelyet a térségben értékesítenek. Vasas emellett a komlói vájáriskola tanbányájaként is funkcionálhat a jövőben.

A Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség határozata értel-mében Pécs-Vasas külváros lakott területeitől messze, a szinte pontosan tíz éve bezárt külfejtésben kezdődhet meg a munka. Mintegy negyed évszázadon keresztül művelt bányatelekről van szó, ahol azonban a föld mélye jelenleg is 3 millió tonna megkutatott szénvagyont rejt. Ebből a szakemberek adatai alapján százezer tonnányi kényelmesen kitermelhető, a jelenlegi bánya kiterjesztése és zöldterületek művelés alá vonása nélkül.  Ehhez már csak a bányahatóság engedélyére van szükség, amit várhatóan egy-két hó-napon belül beszerezhető, így már az év vége előtt megjelenhet a pécsi szén a helyi piacon.

A kizárólag a meglévő barnamezős területre korlátozódó munkának és a településtől való nagy távolságnak köszönhetően a zaj- és porszennyezés messze az előírt határértékek alatt fog maradni. Ezért a környezetvédelmi hatóság engedélye is megerősíti, hogy sem a természeti környezetre, sem az ott élők egészségére semmilyen fenyegetést nem jelentenek a meginduló munkák.

Az éves szinten 15 ezer tonnásra tervezett kitermelés egyelőre meg sem közelíti az évtizedekkel korábbit, de a jövőben természetesen lehetővé válhat a növelése. Egyelőre a kibányászott szenet csak a közvetlen régióban fogják értékesíteni, elsősorban lakossági célra. Nem véletlenül: erős a társadalmi igény az olcsó és importfüggetlen tüzelőanyagra. Ezért a vasasi terveket a korábbi közmeghallgatások közönsége nagyon nagy arányban támogatta.

A Mecsek Bányászati Klaszter elnökeként a baranyai szénbányák újranyitásáért évek óta hatékonyan lobbizó Polics József komlói polgármester fontos mérföldkőnek nevezte a vasasi kitermelés kezdetét. „Magyarország tekintélyes méretű szénkészlete csak akkor képvisel valódi értéket, ha a felszínre hozzuk és hasznosítjuk. Ezért dolgozunk a térség döntéshozóival és gazdasági szereplőivel összefogva a bányászatért és ezért örülünk valamennyien a mostani bánya-nyitásnak. Vasas precedenst teremthet és az első lehet az újrainduló mecseki bányák remélhetőleg hosszú sorában. Emellett munkahelyeket hoz létre és olcsó tüzelőanyagot is biztosít a környékbelieknek. Ráadásul az idén újraindult komlói vájárképzés diákjai számára gyakorlati helyként is funkcionálhat hamarosan.”– részletezte a polgármester.