close
Új olaj- és gázmezők Magyarországon
Egyéb - Gáz - Olaj

Új olaj- és gázmezők Magyarországon

Tíz magyarországi területre jelentek meg új, nyilvános bányászati koncessziós pályázati felhívások – tudatta közleményében a fejlesztési tárca. A lehetséges befektetők szénhidrogén kutatása, feltárása és kitermelése céljából Bázakerettye, Bucsa, Heves, Jászárokszállás, Körösladány, Mezőtúr, Okány-Nyugat, Zala-Kelet és Zala-Nyugat, geotermikus energia kutatására, kinyerésére és hasznosítására pedig Győr területére nyújthatnak be pályázatot.

A pályázati eljárásban részt vehet bármely belföldi vagy külföldi természetes személy, valamint a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény által meghatározott szervezet, akár közös ajánlattétel keretében is. A pályázati kiírások területenként nettó százezer forintos vételáron vásárolhatók meg.

A pályázatokat 2016. szeptember 27-én (Győr, Bázakerettye, Bucsa, Heves és Jászárokszállás területére) és szeptember 28-án (Körösladány, Mezőtúr, Okány-Nyugat, Zala-Kelet és Zala-Nyugat esetében) 10 és 12 óra között lehet személyesen benyújtani – derül ki a Nemzeti Fejlesztési MInisztérium közleményből. 

A pályázatok elbírálása a benyújtást követő 90 napon belül várható. A koncessziós szerződések megkötésére az eredményhirdetéstől számítva 90 nap áll rendelkezésre, amit a nemzeti fejlesztési miniszter egy alkalommal, legfeljebb 60 nappal meghosszabbíthat. A geotermikus koncesszió a szerződés hatályba lépésétől számított 35 évig, a szénhidrogén kutatási területeknél 20 évig tart. A koncesszió egy alkalommal, pályázat kiírása nélkül, a koncesszió eredeti időtartamának legfeljebb a felével meghosszabbítható – áll a közleményben. 

A pályázat nyertese a koncessziós időtartam alatt a koncesszió keretében átengedett kizárólagos állami gazdasági tevékenységet a vonatkozó hatályos jogszabályok és a koncessziós szerződés rendelkezései szerint jogosult végezni.

A pályázati felhívások és a hozzá kapcsolódó további információk elérhetőek a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal honlapján (www.mbfh.hu) és a kormányzati portálon (www.kormany.hu), továbbá megtalálhatóak az Európai Unió Hivatalos Lapjának C204, C205, C207 és C210-es lapszámában (http://eur-lex.europa.eu/) és hamarosan két magyarországi országos napilapban is.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.