close
Kiszáll egy olasz finomítóból a Rosneft
Olaj

Kiszáll egy olasz finomítóból a Rosneft

A Rosneft eladta még meglévő részesedését az olasz Saras olajfinomító vállalatban – jelentette be szerdán az orosz olajipari óriásvállalat.

A Rosneft, amely a világ vezető tőzsdén jegyzett olajipari vállalata, azt közölte, hogy intézményi befektetőknek januárban 12 százaléknyi tulajdonhányadot adott el 175 millió euróért.
A Rosneft 1,53 eurós áron értékesítette Saras-részvényeit. A Rosznyefty azért vált meg megmaradt részesedésétől, mert a nemzetközi szankciók nem tették lehetővé, hogy ellenőrző tulajdonrészhez jusson az olasz olajvállalatban. A Rosneft 2015 októberében csökkentette 9 százalékkal 12 százalékra tulajdonhányadát az olasz cégben, akkor részvényenként 1,9 euróért.
A Saras szardíniai Sarroch finomítója a földrajzilag az egyik legjobban pozícionált üzem Európában, és a Rosneft hídfőállása volt a Földközi-tenger térségében. A Saras működési területe az olajfinomítás és a villamosenergia-szolgáltatás. A Rosneft szerdán azt közölte, hogy az osztalékokat is figyelembe véve 80 millió euró tiszta nyereséget ért el a Saras-részesedése alapján 2013. és 2017. között.