close
Drasztikus áremeléssel fenyegeti Kijev Moszkvát
Egyéb - Gáz

Drasztikus áremeléssel fenyegeti Kijev Moszkvát

Többszöröse lesz az orosz földgáz szállítási költsége Európába 2020-tól, a tervezett Északi Áramlat II. vezetéken kersztül, mint Ukrajnán keresztül – legalábbis a Naftogaz számításai szerint.

Az ukrán gáztársaságnál azzal számolnak – derül ki a Naftogaz közleményéből -, hogy a jelenlegi 110 milliárd köbmétzeres kapacitás lekötésével számolva, négyszer olcsóbb lesz az ukrán útvonal az északinál.

Emlékeztet a közlemény, hogy Moszkva többször jelezte, 2020 után nem kíván Ukrajnán keresztül szállítani, és a Gazprom eltökélt egy alternatív útvonal kiépítésére, miközben a Naftogaz fenntartja 110 milliárd köbméteres tranzitkapacitását az orosz gáztársaságnak, a jelenleg is érvényben lévő megállapodásnak megfelelően. Ez azonban – jelzi a Naftogaz közleménye – arra kényszeríti az ukrajnai regulátort, hogy felgyorsítsa az ukrán tranzitrendszer amortizációjának elszámolását, ez pedig 2016-2019 között a Gazpromnak felszámított tranzitköltségeket csaknem megduplázza.

A Naftogaz közleménye szerint 2020-tól, amennyiben az ukrajnai tranzitvezeték kapacitása teljes egészében ki lesz töltve, drasztikus csökkenésere lehet számítani a szálíltási költségekben, így sokkal versenyképesebb lesz az ukrán útvonal az Északi Áramlat második ágánál. Megjegyzik, hogy miután Ukrajnán keresztül elsősorban a közép-kelet-európai országokba, valamint Dél-Eurüpába, Törökországba szálílt a Gazprom, ez az összeköttetés rövidebb is. Ezeknek az orzságoknak az ellátásáa Németországon keresztül nemcsak költségesebb, de a távolság miatt a Naftogaz szerint kockáaztosabb is.