close
Új befektetőt keresnek Angliában
Atom - Egyéb

Új befektetőt keresnek Angliában

Akár az Európai Unión kívüli befektetőt is szívesen látna az Egyesült Királyság, de mindenképp komoly befektetői szándékra van szükség – hangzott el egy brit parlamenti bizottság előtt 2012. május 15-én. A német E.ON és RWE Npower közös vállalata, a Horizon Nuclear Power számára azután keresnek új tulajdonost, hogy a két német cég úgy döntött, nem vesz részt az angliai atomerőmű beruházásokban.

Charles Hendry energiaügyi miniszter szerint a helyzet komoly, rövid idő áll rendelkezésre új befektetőt találni. Akár az Európai Unión kívülről is érkezhet a befektető, de csak atomenergetikában jártas, a nukleáris biztonsági és fizikai védelmi előírásoknak megfelelő partner jöhet szóba. Hendry szerint a német cégek kivonulásának oka a pénzügyi helyzetükre vezethető vissza, de szerepet játszhatott benne Németország döntése az atomerőművek leállításáról is.

A franciaországi elnökválasztási eredményre reagálva Hendry azt mondta, szerinte a francia EdF nagyon elkötelezett, és semmi jelét nem látja annak, hogy visszavonulna az angliai piacról. Hozzátette, nem ismeri Francois Hollande álláspontját az atomenergiával kapcsolatban, de szerinte a francia ipari stratégia fontos része az Areva Angliába tervezett gyára. A tervek szerint az EdF a Centricával építene két új atomerőművi blokkot a Hinkley Point telephelyen.

Forrás: NucNet


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.