close
Trump győzelme nem nyomja le tartósan az olajárat
Egyéb - Olaj

Trump győzelme nem nyomja le tartósan az olajárat

Hosszabb távon nem lesz hatással az olajárra Donald Trump győzelme – nyilatkozta az Infórádiónak Pletser tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője. A szakértő emlékeztetett, a republikánus jelölt a fosszilis energoahordozók mellett áll, nem tartja teljesíthetőnek a klímavédelmi vállalásokat, és egyszerűsítené a hagyományos fosszilis energiahordozók szabályozását. 

Mint nemrég beszámoltunk róla, egy elemzés szerint Donald Trump elnökké választása és esetleg két elnöki ciklusa 16 százalékkal, 3,4 milliárd tonnával több széndioxid kibocsátásával járna, mint Hillary Clintoné. A Lux Research, az elnökválasztási kampányban mindeddig pártatlan szervezet szakértői szerint markáns különbség van a két jelölt energiapolitikájában, és jelentős eltérések lehetnek egyikük, vagy másikuk győzelme esetén az USA károsanyag kibocsátásában.

Az intézet a napokban közzétette jelentésében emlékeztet, hogy Hillary Clinton elnöksége az Egyesült Államok karbonkibocsátását a jelenlegi szinten tartaná, ezzel szemben Donald Trump elnöksége annak növekedését eredméynezné. A demokraták jelöltjének ambíciózus célja, hogy valemennyi háztartás ellátására elegendő napenergia kapacitás létesüljön az államokban, és az átmenetet földgázbázisú erőművek biztosítanák. Ezzel szemben Donald Trump a fosszilis energiahordozók kitermelésének növelését irányozta elő, és erősen kritizálta a megújuló források támogatását. Ezzel együtt többször is jelezte, hogy megsemmisíti az Obama adminisztráció tiszta energia tervét, és visszalép a Párizsi Klímaegyezménytől is, miközben Hillary Clinton folytatni kívánja a Barack Obama által megkezdett átalakításokat, és 2025-ig, 30 széázalékkal csökkentené az Egyesült Államok üvegházhatásúgáz-kibocsátását.

A Lux Research igyekezett összehasonlítani a jelöltek energiapolitikai elképzeléseit, és bár nyilvánvalóan komoly bizonytalanság van ezekben a tervekben, kérdés melyikük mennyire lesz, vagy lenne képes végrehajtani a kampány során elmondott terveit, azért nyilván fontos fogódzót adnak a választóknak, melyiküktől milyen megközelítés várható.