close
Továbbra is biztonságos a gázellátás
Egyéb - Gáz

Továbbra is biztonságos a gázellátás

A magyar gázellátás veszélyeztetettségéről megjelenő felelőtlen találgatások a káros és minden szakmai megalapozottságot nélkülöző riogatás kategóriájába tartoznak. Bár a hideg időjárás miatt Magyarországon az utóbbi hetekben nőtt a gázfogyasztás, a folyamatos földgázellátás továbbra is biztosított. Mind a lakosság, mind az ipari fogyasztók gázellátása biztonságosan működik – olvasható a hivatal közleményében. 

A hazai fogyasztók földgázellátása egy összetett, több elemből álló rendszer segítségével valósul meg, melynek csak egy – ugyanakkor nélkülözhetetlen – eleme a tárolói kapacitás. A folyamatos ellátást a 24 betáplálási ponton érkező import források, a hazai termelés és a tárolókban elhelyezett készletek minden időjárási helyzet esetén együttesen garantálják.

A téli fűtési időszak kezdetén 3,7 milliárd m3 földgáz állt rendelkezésre a hazai tárolókban. Ez a mennyiség 13 százalékkal több volt, mint az előző év azonos időszakában. A hazai földgáztárolók feltöltése idén áprilisban kezdődött. Az új szabályozás alapján a szolgáltatóknak az elmúlt tíz év legmagasabb téli fogyasztásának legalább 60 százalékát kellett elhelyezniük a tárolókban. Az idei szezonban ez minimálisan 1,975 milliárd m3 volt.

Magyarország földgáztárolóinak készlete 2017. január 1-jén 2,3 milliárd m3 volt. Idén, január 10-én, -10,8 °C napi középhőmérséklet mellett, 69,9 millió m3 volt a teljes fogyasztás, amely az idei csúcsnak számít.

Egy átlagos téli napon az ország fogyasztása 45-50 millió m3, melynek kevesebb, mint a felét, 47-48 %-át teszi ki a lakossági felhasználás. Január 23-ára a tárolói készletszint még mindig bő 1,8 milliárd m3 volt. Ebből 915 millió m3 a biztonsági készlet. Az elmúlt években a biztonsági tárolóban lévő készlet felhasználására soha nem volt szükség.

A fogyasztók igényeit ugyanakkor nem csak a tárolókban elhelyezett gáz elégíti ki, hanem a folyamatos importból beérkező gáz is. A határkeresztező pontok napi maximális betáplálási csúcskapacitása 121,7 millió m3. A gázimport a megállapodásoknak megfelelően zajlik, a beszállítások biztonságát, folyamatosságát semmilyen veszély nem fenyegeti.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az ellátásbiztonság érdekében folyamatosan nyomon követi és ellenőrzi a piaci szereplők tevékenységét, melynek keretében figyelemmel kíséri a hazai földgáztárolók töltöttségét is.