close
Cipruson és Egyiptomban terjeszkedik az ENI
Gáz - Olaj

Cipruson és Egyiptomban terjeszkedik az ENI

Egy esetleges kelet-földközi-tengeri földgázelosztó-csomópont létrehozása felé tett újabb lépéseket az olasz energetikai vállalat, az Eni. Cipruson és Egyiptomban is bővítették eddigi üzemeltetési területüket a tengeri feltárási blokkokat illetően – áll a cég közleményében.

Az Eni-nek ítéltek oda két tengeri feltárási blokkot Ciprus partjainál a nemzetközi pályázat 3. engedélyezési fordulójában. Az Eni már 2013 óta jelen van Cipruson, mint három másik nyílt tengeri feltárási blokk birtokosa és üzemeltetője.

Ezen új megbízások révén az Eni egy olyan térségben erősíti a stratégiai pozícióját, ahol már az egyiptomi oldalon is rendelkezik három feltárási blokkal. A cég minden eszközzel ki fogja aknázni a fennálló szinergiákat, amely gyorsabb piacra jutást és költségcsökkentést tesz majd lehetővé.

„Ezek a megbízások igazolják az Eni feltárási stratégiájának hatékonyságát, amely alapján folyamatosan jelentős részesedéseket szerzünk és kiaknázzuk a Zohr-mezőhöz kapcsolódó intenzív tevékenységből származó tudásbázist. Ez egy újabb lépés egy olyan erős kelet-földközi-tengeri földgázelosztó csomópont lehetséges jövőbeli létrehozása felé, amely fontos szerepet játszhatna a jövőben e térség – sőt, esetlegesen egész Európa – energiabiztonságában.” – mondta Claudio Descalzi, az Eni vezérigazgatója.

E területek geológiai adottságai igen hasonlóak az Eni által az egyiptomi partvidéken már sikerrel feltárt szomszédos területekéhez. A közelmúltban koncessziós szerződést írtak alá két új feltárási blokkra, mégpedig a Földközi-tenger egyiptomi partvidékének sekély vizeiben található El Hammad-Észak és Ras El Esh-Észak blokkra vonatkozóan.

Az Eni az El Hammad-Észak blokk üzemeltetője 37,5%-os tőkerészesedéssel, a BP-vel és a Totallal együttműködésben, amelyek 37,5%-os, illetve 25% tőkerészesedéssel bírnak. Ezen felül az Eni 50%-os részesedéssel bír a Ras El Esh-Észak blokkban, amelyet a szintén 50%-os részesedéssel rendelkező BP-vel közösen működtet.

Ezek a megállapodások erősítik az Eni portfolióját és pozícióját Egyiptomban és további visszaigazolását jelentik a vállalat azon elkötelezettségének, hogy a közelmúltban elkönyvelt fontos sikereket újabb feltárások kövessék.