close
Tokió szerint irreálisak az emisszió csökkentési vállalások
Atom - Egyéb - Emisszió

Tokió szerint irreálisak az emisszió csökkentési vállalások

Felülvizsgálja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett korábbi vállalását Japán, miután a korábbi kormány által meghatározott célkitűzés a szigetország atomerőműveinek leállítása miatt irreálissá vált – közölte Abe Sindzó miniszterelnök pénteken.

Hatojama Jukió korábbi miniszterelnök 2009-ben az ENSZ előtt azt ígérte: Japán 2020-ra az 1990-es értékekhez képest 25 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ugyanakkor a 2011-es fukusimai atombaleset miatt jelenleg a szigetország 50 működőképes atomreaktorából csak kettő üzemel, ezért a fosszilis energiahordozók felhasználása, és ezáltal az üvegházhatású gázok kibocsátása is jelentősen nőtt Japánban az elmúlt két évben. Az új kibocsátási célkitűzést a novemberi lengyelországi ENSZ klímakonferenciáig hozza nyilvánosságra Tokió. Abe egy kormányzati bizottság előtt azt is kijelentette, hogy a kabinet módosítani fogja az előző kormány energiastratégiáját, amely az atomenergia harminc éven belüli feladását helyezte kilátásba.

A kormányfő szót ejtett egyes regionális szabadkereskedelmi egyezményekben való japán részvételről is, utalva arra, hogy Tokió csak abban az esetben kíván csatlakozni a Csendes-óceáni Partnerség elnevezésű kezdeményezéshez, ha felmentést kaphat bizonyos – elsősorban a mezőgazdasági termékekre vonatkozó – vámok csökkentése alól.

Van támogatása új atomerőművek építésének

Mint azt korábban az Energiainfo közölte: a Yomiuri Shimbun japán napilapban  most nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás eredménye szerint a helyi közösségek 54%-a ért egyet a reaktorok ismételt üzembe helyezésével, míg 28% tartózkodott a kérdésben, és csak 18%-uk ellenezte a támogatást.

A reaktorok újraindításának feltételét egy többválasztós kérdés segítségével határozták meg: a 66 polgármester közül 50 szerint a kormánynak kell a végső döntést meghoznia, de 42-en ragaszkodtak az önkormányzatok hozzájárulásának szükségességéhez is. 37 polgármester szerint a helyi lakosok konszenzusára is szükség van az újraindításhoz.

A közzétevő újság szerint a támogatók aránya azt jelzi, hogy a reaktorok tartós leállítása súlyosan érintette a helyi gazdasági életet, hiszen az atomenergia-termelés kulcsfontosságú a helyi ipar számára.