close
Több fronton erősít a PDVSA
Atom - Egyéb - Gáz - Interjúk - Olaj

Több fronton erősít a PDVSA

IrĂĄni gĂĄzprojektet indĂ­t a venezuelai PDVSA, a kĂŠt orszĂĄg ezenkĂ­vĂźl kĂśzĂśs olajszĂĄllĂ­tĂł cĂŠg alapĂ­tĂĄsĂĄra ĂŠs petrolkĂŠmiai Ăźzem ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre kĂŠszĂźl. A PDVSA FehĂŠroroszorszĂĄgnak hĂĄrom ĂŠven ĂĄt ĂŠvi 30 milliĂł tonna olajat is Ă­gĂŠrt, de jĂłban van OroszorszĂĄggal is, amely miatt FehĂŠroroszĂĄg rĂĄszorul a venezuelai olajra. Orosz segĂ­tsĂŠggel ĂŠpĂźl majd az elsĂľ venezuelai atomerĂľmĂť, de olaj- ĂŠs mĂĄs energiaĂźgyletek is ĂśsszekĂśtik a kĂŠt orszĂĄgot.

A venezuelai PDVSA 780 milliĂł dollĂĄros irĂĄni beruhĂĄzĂĄsra kĂŠszĂźl. A pĂŠnzbĂľl a dĂŠl-FĂĄrszi gĂĄzmezĂľn indĂ­tana egy projektet irĂĄni hivatalos bejelentĂŠs szerint. „A venezuelai kĂźldĂśttsĂŠg minapi irĂĄni lĂĄtogatĂĄsa sorĂĄn szĂźletett a megĂĄllapodĂĄs a dĂŠl-FĂĄrszin folyĂł munka 12. szakaszĂĄba tĂśrtĂŠnĂľ, 780 milliĂł dollĂĄros beruhĂĄzĂĄsrĂłl” – mondta a projekt vezetĂľje, Hamid Akbari az olajminisztĂŠrium kĂśzlemĂŠnyĂŠben, amelyet a Sana hĂ­rĂźgynĂśksĂŠg idĂŠz, amelyre viszont az AFP hivatkozik. Akbari elmondta mĂŠg, hogy a megĂĄllapodĂĄs hĂĄrom hĂłnapon belĂźl lĂŠp ĂŠletbe. Hugo Chavez venezuelai elnĂśk a mĂşlt hĂŠten jĂĄrt IrĂĄnban, ennek sorĂĄn kĂźldĂśttsĂŠge 11 energiaipari szerzĂľdĂŠst kĂśtĂśtt. Ennek rĂŠszekĂŠnt pĂŠldĂĄul kĂśzĂśs olajszĂĄllĂ­tĂł tĂĄrsasĂĄg alapĂ­tĂĄsĂĄrĂłl hatĂĄroztak, ĂŠs egyĂźtt ĂŠpĂ­tenek petrolkĂŠmiai Ăźzemeket is.

Az irĂĄni-venezuelai kapcsolatok jelentĂľsen erĂľsĂśdtek Mahmud Ahmadinedzsad elnĂśksĂŠge alatt, kĂźlĂśnĂśsen azĂłta, hogy Chavez nyĂ­ltan tĂĄmogatta TeherĂĄn atomprogramjĂĄt. A dĂŠl-FĂĄrszi mezĂľn IrĂĄn a szomszĂŠdos Katarral osztozik Az ott folyĂł munkĂĄt 28 rĂŠszre osztottĂĄk. A terĂźlet 14 ezermilliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄzt rejt.

Venezuela a hĂłnap kĂśzepĂŠn FehĂŠroroszorszĂĄggal is szorosabbra fĂťzte olajipari kapcsolatait. Hugo Chavez elnĂśk hĂĄrom ĂŠven ĂĄt ĂŠvi 30 milliĂł tonna olajat Ă­gĂŠrt a szovjet utĂłdĂĄllamnak a jĂśvĂľ ĂŠvtĂľl, feltehetĂľen Ăśsszesen 19,4 milliĂĄrd dollĂĄrĂŠrt. FehĂŠroroszorszĂĄg jelentĂľsen lecsĂśkkentette oroszorszĂĄgi importjĂĄt, amiĂłta OroszorszĂĄg olyan mĂŠrtĂŠkben megemelte az olaj exportvĂĄmjĂĄt, hogy az 36 szĂĄzalĂŠkos drĂĄgulĂĄst jelentette volna a fehĂŠrorosz vevĂľ szĂĄmĂĄra.

„A fehĂŠrorosz finomĂ­tĂłknak a kĂśvetkezĂľ 200 ĂŠvben nem lesz olajhiĂĄnya”, mondta a hĂ­r szerint Chavez nĂŠhĂĄny ĂłrĂĄval azutĂĄn, hogy fehĂŠrorosz kollĂŠgĂĄjĂĄval, Alekszander LukasenkĂłval tĂĄrgyalt, Minszkben. Azt is kijelentette – miutĂĄn a FehĂŠrorosz OlajtĂĄrsasĂĄg, ĂŠs a PDVSA alĂĄĂ­rta a szĂĄllĂ­tĂĄsi szerzĂľdĂŠst -, hogy bĂźszke rĂĄ, hogy orszĂĄga tartĂĄlyhajĂłi tudjĂĄk elszĂĄllĂ­tani az olajat a vevĂľnek. BĂĄr egyik fĂŠl sem hozta nyilvĂĄnossĂĄgra a vĂŠtelĂĄrat, a Reuters FehĂŠroroszorszĂĄg jelenlegi venezuelai olajimportjĂĄnak a hivatalos statisztĂĄkban szereplĂľ szĂĄmaibĂłl kiszĂĄmolta, hogy az ĂŠrvĂŠnyes, tonnĂĄnkĂŠnti 674 milliĂł dollĂĄros ĂĄr a most megĂĄllapodott 30 milliĂł tonnĂĄra 19,4 milliĂĄrd dollĂĄrt eredmĂŠnyez. Ez tehĂĄt nagy adomĂĄny FehĂŠroroszorszĂĄgnak, amely ĂŠvente 55 milliĂĄrd dollĂĄrbĂłl gazdĂĄlkodik. VĂĄlaszĂĄban Lukaseno nem is felejtette el kiemelni, hogy nemcsak az olajat kĂśszĂśni Chaveznek, hanem a fehĂŠrorosz nĂŠpnek adott segĂ­tsĂŠgĂŠt is. „A mostani nehĂŠz idĂľben Ön segĂ­tsĂŠget adott nekĂźnk, a folytatĂĄshoz” – mondta.

Lukasenko mĂĄrciusban ment VenezuelĂĄba olajĂŠrt, amikor Moszkva jelentĂľsen lecsĂśkkentette orszĂĄga szĂĄmĂĄra az olcsĂł szĂĄllĂ­tĂĄsokat. Lukasenko tĂśbbszĂśr is megprĂłbĂĄlt eljĂĄrni MoszkvĂĄnĂĄl a korĂĄbbi tĂĄmogatĂĄsok visszaĂĄllĂ­tĂĄsa ĂŠrdekĂŠben, de hiĂĄba. A kĂŠt orszĂĄg kapcsolata akkor romlott meg, amikor Minszk befogadott egy olyan kirgiz vezetĂľt, aki bĂ­rĂĄlta MoszkvĂĄt, s amikor az eurĂłpai olaj- ĂŠs gĂĄztranzit csĂśkkentĂŠsĂŠvel fenyegetett, jĂşniusi gĂĄzĂĄrvitĂĄja idejĂŠn. FehĂŠrorosz statisztikĂĄk szerint az urĂĄli brent ĂśnmagĂĄban tovĂĄbbra is olcsĂłbb – tonnĂĄnkĂŠnt 419 dollĂĄrba kerĂźl – mint a venezuelai Santa Barbara minĂľsĂŠg, legalĂĄbbis, augusztusi adatok szerint.

A fehÊroroszorszågi Mozir finomító jelenleg vasúton kap venezuelai olajat, amely Balti- Ês Fekete-tengeri kikÜtþkbe Êrkezik, tankereken. A vevþ meg szeretnÊ fordítania Baråtsåg olajvezetÊk egy szakaszån a szållítås irånyåt, ez esetben ugyanis tÜbb venezuelai olajhoz juthatna, az ukrajnai Odessza kikÜtþjÊn keresztßl. FehÊroroszorszåg az orosz Ês a venezuelai olajból elþållított olajtermÊkeket az EU-ban adja el a hír szerint, amely nem említi a belfÜldi piac kielÊgítÊsÊt.
KĂśzben persze OroszorszĂĄg is jĂł energiakapcsolatokat ĂĄpol VenezuelĂĄval. A napokban megĂĄllapodtak, hogy orosz rĂŠszvĂŠtellel ĂŠpĂźl fel Venezuela elsĂľ atomerĂľmĂťve, Moszkva elad majd tartĂĄlyhajĂłkat partnerĂŠket, amelytĂľl 1,6 milliĂĄrd dollĂĄrĂŠrt vesz olajipari eszkĂśzĂśket. Chavez Moszkva pĂĄrtjĂĄn ĂĄll, amikor az USA vilĂĄgpiaci uralmĂĄt ellenzi.