close
Gázmegállapodások, tömegével
Egyéb - Gáz

Gázmegállapodások, tömegével

RomĂĄnia utĂĄn AlbĂĄnia is kĂŠrne a DĂŠli Áramlat gĂĄzĂĄbĂłl, mikĂśzben a mĂĄr “hĂĄzon belĂźl” lĂŠvĂľ BulgĂĄria a megvalĂłsĂ­thatĂłsĂĄgi tanulmĂĄny kĂŠszĂ­tĂŠsĂŠre kĂŠszĂźl, MagyarorszĂĄg pedig egyĂŠb gĂĄzvezetĂŠki ĂśsszekĂśttettĂŠsek lĂŠtesĂ­tĂŠsĂŠn dolgozik. Ám, amit az oroszok megnyernek a rĂŠven, elveszĂ­thetik a vĂĄmon: az ukrĂĄnok ĂŠs a lengyelek is olcsĂłbban akarnak hozzĂĄjutni az import gĂĄzhoz, mint amirĂľl mĂĄr megĂĄllapodtak. KemĂŠny tĂĄrgyalĂĄsok vĂĄrhatĂłk, de Ukrajna megĂźzente: az eurĂłpai felhasznĂĄlĂłk meleg lakĂĄsokban Ăźnnepelhetik az ĂşjĂŠvet.

Vlagyimir Titov orosz kßlßgyminiszter-helyettes pÊnteken azt mondta, hogy Oroszorszåg kÊsz bevonni Albåniåt a DÊli Áramlat gåzvezetÊk projektbe, amelynek keretÊben orosz gåz Êrkezik majd DÊlkelet-Európåba. Titov szerint Oroszorszåg mÊrlegeli, hogy kibþvítse a tervezett vezetÊk-hålózatot, amelynek Êves szållítókapacitåsa 63 milliård kÜbmÊter lenne. Albånia ma nem åll kapcsolatban egyetlen, nemzetkÜzi gåzvezetÊkkel sem. Titov azt kÜvetþen nyilatkozott, hogy Sali Berisha albån miniszterelnÜkkel tårgyalt. A DÊli Áramlatnak mår tagja Ausztria, Magyarorszåg, SzlovÊnia, GÜrÜgorszåg, Olaszorszåg, Bulgåria Ês Horvåtorszåg a tagja, de mÊrlegeli a csatlakozåst Romånia is. A csþ a Fekete-tenger alatt ÊrnÊ el a bolgår partokat, ahonnan esetleg egy-kÊt elågazås utån ÊrnÊ el az ausztriai Baumgartanben lÊvþ gåzelosztó kÜzpontot. A fekete-tengeri szakaszra az orosz Gazprom Ês az olasz ENI hozott lÊtre vegyesvållalatot. Legutóbb egyÊbkÊnt Bulgåria ållapodott meg Oroszorszåggal arról, hogy elkÊszítik az Êrintett vezetÊkszakasz megvalósíthatósågi tanulmånyåt. SzintÊn nÊhåny napos hír, hogy Magyarorszåg Ês Romånia is lÊtesített vezetÊki ÜsszekÜttetÊst, amelynek ugyan nincs kÜze a nagy nemzetkÜzi tranzitútvonalakhoz, åm annål fontosabb a helyi ellåtåsbiztonsåg Ês a kereskedelem ÊlÊnkítÊse miatt. NemzetkÜzi gåzkapcsolataink szempontjåból a Szeged-Arad csþnÊl nagyobb súlyú lesz a hamarosan åtadandó, horvåtorszågi ÜsszekÜtettÊs, illetve Szlovåkiåval lÊtesítendþ gåzkapcsolatunk, amely irånt azonban egyelþre szerÊny a kereskedþi ÊrdeklþdÊs. A tavasszal sikertelennek bizonyult kapacitåsaukció utån hamarosan új tendert ír ki a magyar FGSZ Ês szlovåkiai partnere, az Eustream.
VisszatĂŠrve AlbĂĄniĂĄra, a balkĂĄni orszĂĄg gĂĄzstratĂŠgia szerint a sajĂĄt gĂĄztermelĂŠs nagyon alacsony szinten ĂĄll, mert a mezĂľk kimerĂźlĂľben vannak, ĂŠs csĂśkken a nyomĂĄs az olajjal kĂśzĂśs forrĂĄsok esetĂŠben. Mintegy 500 szĂŠnhidrogĂŠnkĂşt mĂťkĂśdik az orszĂĄgban, ebbĂľl 225 ad gĂĄzt, de 25 kĂşt mĂĄr csak napi 1-8 ezer kĂśbmĂŠtert. Az egyetlen lehetĂľsĂŠg a sajĂĄt termelĂŠs nĂśvelĂŠsĂŠre, ha Ăşj lelĂľhelyeken indul meg a munka. Az orszĂĄg gĂĄzszĂĄllĂ­tĂł hĂĄlĂłzata sokkal nagyobb, mint az olajĂŠ, Ăśsszesen 498 kilomĂŠter hosszĂş. Ugyanakkor sok szakaszĂĄt hasznĂĄlaton kĂ­vĂźl helyeztĂŠk a szĂźksĂŠges karbantartĂĄsok, javĂ­tĂĄsok elmaradĂĄsa miatt. TĂśbb tanulmĂĄny kĂŠszĂźlt mĂĄr arra, hogy a hĂĄlĂłzatot ĂśsszekĂśssĂŠk az eurĂłpai gĂĄzrendszer valamely elemĂŠvel.
A stratĂŠgia optimista forgatĂłkĂśnyve szerint AlbĂĄniĂĄban ugyan kĂŠsĂľbb sem nĂľ a gĂĄztermelĂŠs, de megvalĂłsul az eurĂłpai gĂĄzhĂĄlĂłzatra valĂł rĂĄcsatlakozĂĄst cĂŠlzĂł, valamelyik terv. Annak ellenĂŠre, hogy pillanatnyilag csĂśkkent a gĂĄz irĂĄnti kereslet, hosszĂş tĂĄvon erĂľsĂśdhet, Ă­gy AlbĂĄniĂĄban is szĂźksĂŠg lesz az szĂźksĂŠges ipari hĂĄttĂŠr megteremtĂŠse. A stratĂŠgia figyelembe veszi az erre vonatkozĂł, uniĂłs elĂľrejelzĂŠseket is, amelyek a gĂĄzigĂŠny erĂľteljes nĂśvekedĂŠsĂŠvel, szĂĄmolnak, vagyis a kĂśvetkezĂľ 20 ĂŠvben elĂľretĂśr a gĂĄz szerepe az elsĂľdleges energiahordozĂłk kĂśrĂŠben. Az optimista forgatĂłkĂśnyv tehĂĄt a gĂĄzimportra alapoz, de Ăşj, belfĂśldi lelĂľhelyek feltĂĄrĂĄsĂĄt is feltĂŠtelezi. MĂŠg elemezni kell, hogy ez utĂłbbiakra reĂĄlisan milyen mĂŠrtĂŠkben lehete majd tĂĄmaszkodni. Az eddig eredmĂŠnyek alapjĂĄn azonban nem sok remĂŠlhetĂľ a sajĂĄt termelĂŠstĂľl, a hangsĂşly tehĂĄt az import lehetĂľsĂŠgĂŠnek megteremtĂŠsĂŠn van.
A DÊli Áramlat vezetÊk lefektÊsÊnek tervÊt Oroszorszåg nem sokkal azt kÜvetþen hozta nyilvånossågra, hogy Európåban lendßletet kapott a Nabucco gåzprojekt elþkÊszítÊse. A Nabucco rÊvÊn az európai felhasznålók orosz forråsoktól Ês szållítåstól fßggetlenßl juthatnånak fÜldgåzhoz. Emiatt a DÊli Áramlatot Ês a Nabuccót egymås rivålisånak lehet tekinteni annak ellenÊre, hogy mindkÊt projekt vezetþi hagngsúlyozzåk: a kÊsþbbi európai gåzigÊny miatt szßksÊg lesz a mind a kÊt csþre. Mindazonåltal a DÊli Áramlat hivatalosan nem arra jÜnne lÊtre, hogy a forråsok Ês a piacok megszerzÊsÊvel ellehetetlenítse a Nabuccót, hanem, hogy elkerßlje a szållítåsi kockåzatot rejtþ Ukrajnåt.
UtĂłbbi tegnap kĂśzĂślte, hogy ezen a tĂŠlen nem lesz gĂĄztranzit zavar. “Az eurĂłpai felhasznĂĄlĂłk fĂťtĂśtt szobĂĄkban Ăźnnepelhetik az ĂŠv vĂŠgĂŠt” – jelentette be Andrej Kljujev ukrĂĄn miniszterelnĂśk-helyettes, orosz partnerĂŠvel valĂł ĂĄrtĂĄrgyalĂĄsai elĂľtt, egy sajtĂłtĂĄjĂŠkoztatĂłn. HangsĂşlyozta, hogy Ukrajna megbĂ­zhatĂł partner, s mindent megtesz annak ĂŠrdekĂŠben, hogy a terĂźletĂŠn keresztĂźl zavartalanul jusson le az orosz gĂĄz EurĂłpĂĄba. Ismert, hogy Ukrajna csĂśkkenteni kĂ­vĂĄnja az elĂľzĂľ kormĂĄnya ĂĄltal elfogadott, ezer kĂśbmĂŠterenkĂŠnti 450 dollĂĄros gĂĄzĂĄrat.
Lengyelorszåg is olcsóbb orosz gåzt akar. A mår megållapodotthoz kÊpest tovåbbi 10 szåzalÊkos diszkontról szeretne tårgyalni Waldemar Pawlak lengyel gazdasågi miniszter, ha pedig nem jut dÝlþre orosz partnereivel Lengyelorszåg nem fogja ratifikålni a Gazprom Ês a PGNiG kÜzÜtt mår alåírt megållapodåst. Ám, ha enged a Gazprom, akkor tovåbbi 300 millió dollårtól esik el, írja az RBK napilap. A kÊt tårsasåg måsfÊl Êvnyi alkudozås utån jutott el a szerzþdÊs alåíråsåig, amely egyrÊszt az Êv vÊgÊn lejåró, hosszú tåvú szerzþdÊs meghosszabbítåsåt jelenti, måsrÊszt pótoljåk benne azt a mennyisÊget is, amelytþl az importþr azÊrt esett el, meet szållítója, a RosUkrEnergo (RUE) a múlt Êv eleje óta nem tud szållítani. Ismert, hogy a A RUE-tþl az orosz-ukrån gåzvitåt lezåró megållapodås rÊszekÊnt vettÊk el a szållítåsi lehetþsÊget, emiatt viszont Lengyelorszåg elesett addigi gåzimportja ÜtÜdÊtþl. (Mellesleg, hasonlóan jårt Magyarorszåg is.) Az új szerzþdÊs szerint Lengyelorszåg gåzimportja a 2010-es 9,7 milliård kÜbmÊterrþl a jÜvþ vÊtþl 11 milliård kÜbmÊterre nþ. A vÊgsþ alåírås Dmitrij Medvegyev orosz elnÜk december 6-i lengyelorszågi låtogatåsa sorån kerßlne a szerzþdÊsre.