close
A MMESZ szerint aggályos a megújuló cselekvési terv
Blog - Egyéb - Megújuló

A MMESZ szerint aggályos a megújuló cselekvési terv

A miniszterelnĂśkhĂśz ĂŠs a Nemzeti FejlesztĂŠsi MinisztĂŠriumhoz fordul a Magyar MegĂşjulĂł Energia SzĂśvetsĂŠg (MMESZ), emlĂŠkeztetve a kormĂĄny vezetőit arra, hogy a megĂşjulĂł energiĂĄrĂłl szĂłlĂł, az uniĂłnak tĂśrtĂŠnő leadĂĄs előtt ĂĄllĂł Nemzeti CselekvĂŠsi Terv (NCST) nem a kormĂĄnyprogramnak megfelelően alakul – kĂśzĂślte a szervezet elnĂśke. Balogh LĂĄszlĂł szerint az NCST eddigi kĂśzigazgatĂĄsi kezelĂŠse azĂŠrt kezd analĂłgiĂĄt mutatni a vĂśrĂśsiszap-katasztrĂłfĂĄval, mert mindkettő komoly kĂĄrokat okoz az orszĂĄgnak, ĂŠs mindkettőben szerepet jĂĄtszik a magyar kĂśzigazgatĂĄs elĂŠgtelensĂŠge, valamint a szakszerĹątlensĂŠg.

A szervezet vezetője kifejtette, Magyarországnak az uniós elvárások szerint megújuló forrásokból kell fedeznie a végenergia-felhasználása 13 százalékát 2020-ig. Ennek a feladatnak a végrehajtásához ad egyfajta útitervet a megújuló energia NCST-je, ami tavasz óta már több verziót megélt.


Az MMESZ ĂĄllĂĄspontja szerint az NCST oktĂłber elejei verziĂłja nincs Ăśsszhangban sem az Új SzĂŠchenyi tervvel, sem a magyar energiastratĂŠgiĂĄval, sem pedig a kĂśzigazgatĂĄs tervezett reformjĂĄval.
 Balogh LĂĄszlĂł Ăşgy lĂĄtja, ennek az egyik oka az, hogy van olyan minisztĂŠrium, ahol az ĂĄllamtitkĂĄri, ĂĄllamtitkĂĄr-helyettesi szintĹą dĂśntĂŠshozĂłk egy rĂŠszĂŠnek ismeretei hiĂĄnyosak, ĂŠs lĂŠpĂŠseik nincsenek feltĂŠtlenĂźl Ăśsszhangban a felső vezetĂŠs szĂĄndĂŠkĂĄval. MĂĄsik ok az, hogy az NCST megalkotĂĄsĂĄbĂłl eddig kimaradtak a piac fontos szereplői ĂŠs ĂŠrintett szakmai szervezetei – tette hozzĂĄ.

Az MMESZ kritizĂĄlja, hogy informĂĄciĂłi szerint az NCST oktĂłber elejĂŠre kialakĂ­tott verziĂłjĂĄban a jelenleg meglĂŠvő 340-rĂłl 100 megawattra kĂ­vĂĄnjĂĄk csĂśkkenteni a biomasszĂĄval tĂśrtĂŠnő villamos energia termelĂŠs arĂĄnyĂĄt a 2020-as cĂŠlszĂĄmokban, azaz ekkora kapacitĂĄssal tervez biomasszĂĄbĂłl villamos-energiĂĄt előállĂ­tani az orszĂĄg addigra. A szervezet ĂĄllĂĄspontja szerint ez azt jelenti, hogy az orszĂĄg tovĂĄbbra sem kĂ­vĂĄnja kiaknĂĄzni a mintegy 500 ezer hektĂĄrnyi, jelenleg “legfeljebb parlagfĂźvet termő”, parlagon heverő fĂśldkapacitĂĄsait, ĂŠs az ezzel jĂĄrĂł tĂśbb tĂ­zezres munkahelyteremtő lehetősĂŠget.

A tervek szerint a biomasszĂĄt a hőpiacon kĂ­vĂĄnjĂĄk a jĂśvőben hasznosĂ­tani, de a szakemberek szerint a kiskapacitĂĄsĂş Ăşj fĹątőmĹąvek alkalmazĂĄsa akkor gazdasĂĄgosabb ĂŠs előnyĂśsebb, ha villamos-energiatermelĂŠs is kapcsolĂłdhat hozzĂĄjuk. Az is gond, hogy a biomassza hasznosĂ­tĂĄsĂĄt egy mĂŠg csak csĂ­rĂĄjĂĄban lĂŠtező, a jĂśvőben kiĂŠpĂ­tendő hőpiacra alapozza a terv – mondta Balogh LĂĄszlĂł.

Hangsúlyozta, az uniónak leadandó NCST szövegezése azért kulcsfontosságú, mert ennek alapján kell majd a megújuló energiával történő villamosenergia-termeléshez forrásokat és jogszabályokat hozzárendelni, és ezt a későbbiekben nehéz már módosítani. Álláspontja szerint a jelenlegi jogszabályok egyoldalú érdekeket képviselnek a mintegy 2.000 milliárd forintos nagyságrendű energetikai piac felosztásában.

Szerinte az NCST lehetőség arra is, hogy módosítsa a gazdaság több szegmensét is sújtó, előnytelen energetikai jogszabályokat és ellátási szabályokat, mivel ezt az EU határozottan előírja az NCST részeként.

“Előállt az a furcsa helyzet, hogy az EU jobban vĂŠdi a magyar nemzeti ĂŠrdekeket a hagyomĂĄnyos energetikai piacon, mint az eddigi magyar kĂśzigazgatĂĄs” – kĂśzĂślte az MMESZ elnĂśke. Szerinte annak, hogy nem tudott, vagy nem kĂ­vĂĄnt eddig ĂŠlni az orszĂĄg megfelelően a megĂşjulĂł energia lehetősĂŠgeivel, annak egyebek kĂśzĂśtt az az oka, hogy Ăşj, innovatĂ­v iparĂĄgnak szĂĄmĂ­t a termesztett energianĂśvĂŠny a hő- ĂŠs villamosenergia termelĂŠsben, ĂŠs belfĂśldĂśn szakmailag kevĂŠsbĂŠ alkalmazott kiserőmĹąvi hĂĄttĂŠrrel rendelkezik. Ezt az Ăşj iparĂĄgat egyelőre teljesen elnyomjĂĄk a hagyomĂĄnyos energia termelĂŠsben ĂŠrdekelt Ăźzleti ĂŠs az ĂĄltaluk befolyĂĄsolt ĂĄllami kĂśzigazgatĂĄs, amelyek szinte kizĂĄrĂłlag tovĂĄbbi gĂĄzerőmĹąvek ĂŠs a paksi atomerőmĹą bővĂ­tĂŠsĂŠben gondolkoznak.

Ez utĂłbbit az MMESZ nem ellenzi, csak a megfelelő arĂĄnyokra hĂ­vja fel a figyelmet. “A helyzetet jĂłl tĂźkrĂśzi, hogy a megĂşjulĂł energia tĂŠrnyerĂŠsĂŠre kitalĂĄlt tĂĄmogatĂĄsi keret is a rossz hatĂŠkonysĂĄggal mĹąkĂśdő drĂĄga ĂŠs ĂĄtlĂĄthatatlanul Ăźzemelő tĂĄvhő-ĂźzletĂĄg tĂĄmogatĂĄsĂĄvĂĄ silĂĄnyult” -fogalmazott Balogh LĂĄszlĂł.

Az MTI megkeresĂŠsĂŠre a Nemzeti FejlesztĂŠsi MinisztĂŠrium sajtĂłosztĂĄlya nem kĂ­vĂĄnta kĂśzĂślni az NCST jelenlegi verziĂłjĂĄnak cĂŠlszĂĄmait. A megĂşjulĂł NCST vĂŠglegesĂ­tĂŠse mĂŠg folyamatban van. A 2010. szeptember 17-i szakmai egyeztetĂŠsen elhangzottaknak megfelelően a minisztĂŠrium munkatĂĄrsai elvĂŠgeztĂŠk a cselekvĂŠsi terv pontosĂ­tĂĄsĂĄt. Ennek a mĂłdosĂ­tott anyagnak a kĂśzigazgatĂĄsi ĂŠs tĂĄrsadalmi egyeztetĂŠse hamarosan megkezdődik, aminek sorĂĄn az anyag – a beĂŠrkező ĂŠszrevĂŠtelek, javaslatok alapjĂĄn – tovĂĄbb vĂĄltozhat, finomodhat. EzĂŠrt az egyes megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok rĂŠszarĂĄnyĂĄra vonatkozĂł vĂŠgleges ĂĄllĂĄspontot a tĂĄrsadalmi vita utĂĄn lezĂĄrt cselekvĂŠsi terv fogja tartalmazni. A kormĂĄny cĂŠlja az, hogy november vĂŠgĂŠig lezĂĄruljon a cselekvĂŠsi terv vĂŠglegesĂ­tĂŠse ĂŠs az az uniĂł bizottsĂĄga szĂĄmĂĄra kikĂźldhető legyen – kĂśzĂślte a tĂĄrca.