close
Telefonantennák a távvezetékoszlopokon
Áram - Egyéb

Telefonantennák a távvezetékoszlopokon

Az MVM és a távközlési társaságok együttműködése jóvoltából Magyarországon is mód nyílik a távvezetékoszlopok alternatív hasznosítására. Kísérleti jelleggel nyáron indulhat el a program — erősítette meg értesülésünket Agárdi Ferenc, az MVM megbízott távközlési főmérnöke. Óvatos becslések szerint országosan 500-1000 erre alkalmas oszloppal bír a cég.
A biztonsági előírások jelenleg nem teszik lehetővé, hogy a távvezetékoszlopok biztonsági sávján belül bármilyen idegen tárgy legyen. Ezért mindenekelőtt a jogi lehetőségét kell megteremteni, hogy távközlési antennák telepíthetők legyenek az MVM Rt. távvezetékoszlopaira — közölte érdeklődésünkre Agárdi Ferenc, a társaság megbízott távközlési főmérnöke. Hozzátette, hogy ez a program egyelőre meglehetősen kezdeti stádiumban van.

A Műszaki és Biztonsági Főfelügyelet, valamint az MVM Rt. távközlési és hálózati főmérnökségének szakembereiből most áll össze egy alkalmi szakértői bizottság a műszaki és biztonsági kérdések áttekintésére. Ezzel együtt megkezdődött az egyeztetés az érintett távközlési cégekkel is. A lapunk által megkérdezett mobilcégek mindegyike rajtra készen várja a lehetőséget. Hozzátették, hogy az ötlettel ők maguk már évekkel korábban megkeresték az MVM illetékeseit, így örülnek, hogy végre elhárulni látszanak az utolsó akadályok is.

Agárdi Ferenc hangsúlyozta, hogy a villamos művek valamennyi érdekelt társaság számára azonos feltételekkel kívánja felajánlani majd ezt a lehetőséget, nem kíván egyetlen céggel sem kizárólagos szerződést kötni. A távközlési főmérnök hozzátette: nyilvánvaló, hogy az MVM-es oszlopok felhasználása egyrészt részben megoldást jelenthetne a távközlési antennatornyok körül kialakult környezetvédelmi problémák egy részére, s az új objektumok telepítésével összefüggő egyéb környezetvédelmi feszültségek is jelentősen csökkenthetők.

Olyan létesítmények alkalmazásának a kibővítéséről van ugyanis szó, amelyek mindenféle — így környezetvédelmi — hatósági engedéllyel már bírnak, illetve már beilleszkedtek természetes környezetükbe.

Az antennák távvezetéki oszlopokra telepítéséhez azonban a jogi lehetőség megteremtésén túl számos műszaki kérdést is tisztázni kell még. A feladat azonban, mint azt számos európai, vagy amerikai, sőt japán példa is mutatja, megoldható.

Arra vonatkozóan egyelőre nincsenek pontos felmérések, hogy hány oszlop jöhet szóba. Agárdi Ferenctől tudjuk, hogy a 10 ezer távvezetéki oszlop legfeljebb 5-10 százaléka, vagyis 500-1000 lehet alkalmas elhelyezkedése miatt a távközlési antennák fogadására.

Agárdi szerint az alapos műszaki és biztonsági előkészítést követően, a nyáron egy-két oszlopra kísérleti jelleggel felkerülhetnek távközlési antennák, üzemszerűen pedig az összes feltételek tisztázását követően, 2001 végén-2002 elején kezdődhet meg a telepítés.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.