close
Vesztésre áll Gdanskban a Mol?
Egyéb - Olaj

Vesztésre áll Gdanskban a Mol?

A gdanski kőolaj-finomítóért versenybe szálló Rotch Energy lengyel lapértesülések szerint győzelme esetén 500 millió dollárt fektetne a lengyel cég fejlesztésébe. Az angolok ajánlata így egyelőre “izmosabbnak” tűnik a Molénál. A magyar vállalatnak szakemberek szerint a 200 millió dollár körüli vételár előteremtése sem lesz egyszerű.
A gdanski kőolaj-finomító (RG) 75 százalékára ajánlatot tevő, Rotch Energy vezette konzorcium legkevesebb 500 millió dollárt fektetne a lengyel nagyvállalat fejlesztésébe, ha megnyerné a versenyt a másik érdeklődővel, a magyar Mol Rt.-vel szemben – írta hétfőn a Puls Biznesu című lengyel gazdasági-pénzügyi szaklap.
Keyvan Rahimian, a Rotch Energy elnöke szerint az angol cég ajánlatának alapvető előnye nem az általa ajánlott ár, hanem a nagyszabású cégfejlesztési program. Nem hivatalos értesülések szerint mind a Rotch, mind a Mol 200 millió dollárra értékelte a gdanski kőolaj-finomítót. Az egyelőre nem világos, hogy a magyar cég miképp finanszírozná az újabb akvizíciót. Saját erőből ez több mint problematikusnak tűnik – állítják szakemberek. Gyakorlatilag kizárható a hitelfelvétel is, hiszen a Mol eladósodottsági mutatója a Slovnaft megszerzését követően átlépte a 40 százalékos szintet. Marad a gázüzletág 49 százalékának értékesítése – ezt azonban reális áron belátható időn belül aligha lehet eladni. A negatív piaci klíma miatt a nyilvános részvénykibocsátás sem tűnik túl valószínűnek. Nem zárható ki azonban egy tőkeemelés, talán éppen a szintén lengyel olajfinomító PKN Orlen cég révén. Azonban egyebek mellett itt is az időtényező a legfőbb kérdés.
A RG 75 százalékos tulajdonosa, a Nafta Polska ugyanis idén június-július fordulójára tervezi a végleges befektető kiválasztását. A kincstárügyi minisztériumhoz közel álló források szerint azonban a tárca a pályázat érvénytelenítését és az ágazat szerkezetátalakítási programjának módosítását szeretné. Ez azt jelenti, hogy mégis bevonnák a PKN Orlent, amely keresi pozíciója megerősítésének lehetőségét a kelet-közép-európai térségben – írta a lengyel lap.
A Rotch Energy egyébként tervezett fejlesztései révén a lengyel kincstár, az RG 25 százalékos tulajdonosa, évi 800 millió zlotyval (71 forint/zloty) több bevételre tesz szert az üzemanyagok jövedéki adójából, mint egyébként – mondta az elnök. Az angol cég szerint Lengyelországban elfér egymás mellett két konkurens olajvállalat – a gdanski kőolaj-finomító és a plocki PKN Orlen -, hiszen a jóval kisebb Csehországban és Magyarországon is két finomító működik, míg az 58 milliós Nagy-Britanniában tizenkettő. Ahhoz, hogy az RG sikeresen vehesse fel a versenyt a PKN Orlennel, változásokra van szükség. A Rotch Energy kész finanszírozni a gdanski nagyüzem igazgatóságának tervét, hogy a jelenlegi évi 4 millióról 6 millió tonnára növeljék a feldolgozott kőolaj mennyiségét.
Az angol cég környezetvédelmi befektetéseket is tervez, hogy a Gdanskban gyártott termékek minősége megfeleljen az EU-ban 2005 után érvénybe lépő követelményeknek. Ezek 50 százalékkal csökkentenék a károsanyag-kibocsátást is – mondta az elnök.
A konzorcium emellett a jelenlegi 249-ről 1000-re növelné az üzemanyagtöltő állomások számát egész Lengyelországban.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.