close
Tavaly jelentősen növelte nyereségét az NWR
Egyéb - Szén

Tavaly jelentősen növelte nyereségét az NWR

Tavaly 76 szĂĄzalĂŠkkal 352 milliĂł eurĂłra nĂśvelte adĂłzott eredmĂŠnyĂŠt a New World Resurces (NWR) bĂĄnyaipari tĂĄrsasĂĄg. A nyeresĂŠg legnagyobb rĂŠsze tovĂĄbbra is a feketeszĂŠn eladĂĄsĂĄbĂłl szĂĄrmazott, mert ĂŠves szinten jelentősen emelkedtek az ĂĄrak. A forgalom 49 szĂĄzalĂŠkkal 2,04 milliĂĄrd eurĂłra emelkedett – jelenti prĂĄgai tudĂłsĂ­tĂłnk.

A kokszolĂĄsra hasznĂĄlhatĂł szĂŠn ĂĄra a tavalyi ĂŠvben 60 szĂĄzalĂŠkkal, mĂ­g a kokszĂŠ 70 szĂĄzalĂŠkkal emelkedett. A NWR tavaly 12,7 milliĂł tonna feketeszenet adott el, ami azonban valamivel alacsonyabb szĂĄm, mint eredetileg tervezte.

Az NWR KĂśzĂŠp-EurĂłpa egyik legnagyobb, s CsehorszĂĄg legnagyobb bĂĄnyaipari tĂĄrsasĂĄga. A rĂŠszvĂŠnyek 40 szĂĄzalĂŠkĂĄt Zdenek Bakala, cseh vĂĄllalkozĂł birtokolja. Az NWR kĂśzlemĂŠnyĂŠben bejelentette, hogy az idei ĂŠvre szerződĂŠsben biztosĂ­tva van az egĂŠsz szĂŠntermelĂŠsĂŠnek az ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠse.

Az NWR főtulajdonosa tulajdona az Ostravai-KarvinĂĄi BĂĄnyĂĄk (OKD) cĂŠgcsoport. Ez Ăśt bĂĄnyĂĄt jelent Észak-MorvaorszĂĄgban. A cĂŠg a kĂśzeljĂśvőben a szomszĂŠdos LengyelorszĂĄgban is Ăşjra meg kĂ­vĂĄnja nyitni a nĂŠhĂĄny ĂŠve bezĂĄrt Morcinek ĂŠs Debiesko bĂĄnyĂĄkat, amelyeket a tavalyi ĂŠv folyamĂĄn vett meg az NWR. A cĂŠg arra szĂĄmĂ­t, hogy az idĂŠn az energetikai szĂŠn tonnĂĄja ĂĄtlagban 79 euróÊrt kel el, ami 14 szĂĄzalĂŠkos ĂĄremelkedĂŠst jelentene.

A kokszolhatĂł szĂŠnnĂŠl viszont 91,5 eurĂłs ĂĄrat vĂĄr tonnĂĄnkĂŠnt, ami 33 szĂĄzalĂŠkos ĂĄrcsĂśkkenĂŠs. Ez az ĂĄrcsĂśkkenĂŠs a jelenlegi nemzetkĂśzi gazdasĂĄgi vĂĄlsĂĄg kĂśvetkezmĂŠnye – ĂĄllĂ­tja az NWR. Az NWR ugyanakkor bejelentette, hogy rĂŠszvĂŠnyenkĂŠnt 18 centes hozadĂŠkot fizet a tulajdonosoknak. Az idĂŠn 289 milliĂł eurĂłs beruhĂĄzĂĄsokat terveznek, elsősorban LengyelorszĂĄgban ĂŠs UkrajnĂĄban. CsehorszĂĄgban a tervek szerint beindul az OKD bĂĄnyĂĄinak korszerűsĂ­tĂŠse.

Â