close
Nagy spórolásba fog a Gazprom
Egyéb - Gáz

Nagy spórolásba fog a Gazprom

Az orosz Gazprom jelentősen csökkenti idei kiadásait. Beszerzési
megállapodásait újratárgyalja, főként belföldi szállítókkal igyekszik
megegyezni. A Kommerszant tudni véli, hogy a cég 5,55 milliárd
dollárral kívánja lefaragni 2009-es költségeit, s ennek áldozatául
eshetnek a 25 dolláros olajár alatt meg nem térülő beruházások. Közben
a Gazpromnak továbbra is Ukrajna miatt fáj a feje: vevőjének gondja
lesz a februári gázszámla kifizetésével.

Az orosz Gazprom mintegy 200 milliárd rubellel, vagyis 5,55 milliárd dollárral csökkentheti idei kiadásait az orosz Komemrszant szerint. A lap nem jelöl meg forrást, de közvetlen információira hivatkozik. Úgy tudja, hogy a Gazprom vezetői azt mérlegelik, hogy csak azokra a projekekre költ 2009-ben a társaság, amelyek 25 dolláros brent olajár és 36 dolláros rubel árfolyam mellett is megtérülnek. A brent most 47 dollár körül mozog, tavaly júliusi csúcsjegyzése 147 dollár volt. A rubelárfolyam jelenleg 36 dollár körüli. A Gazprom az idén így 460-492 milliárd dollárt költhet beruházásokra, az eredeti, még 50 dolláros olajáron alapuló terv 699,9 milliárd rubel volt. A teljes beruházási program 920,5 milliárd rubelről 713 milliárdra esik. A Kommerszant nem írja, mely beruházások eshetnek a döntésnek áldozatul, az RBC többek között a partmenti kutatásokban való kimaradásra voksol.

A társaság néhány hete már bejelentette, hogy a Déli Áramlat gázvezetéket, éppen költségmegfontolásokból a tervezettnél egy évvel később adja át. A Gazprom a költségcsökkentés különböző módjait vizsgálja, hiszen a gáz ára esik, Oroszország pedig kiadásai lefaragására összpontosít. A Gazprom szóvivőjét a Reuters nem tudta elérni, hogy reagáljon a hírre. Mindazonáltal kedden a Gazprom közleményben maga is beszámolt idei költségevetése tervezett megkurtításáról, de végszámok nélkül. Eszerint újragondolják a már megkötött szerződéseket. A múlt év végén még azt mondta, hogy azokat a projekteket végrehatja, amelyeket már bejelentett és szerződés áll mögöttük, működési körülményei azóta azonban tovább romlottak. Most azt hangsúlyozza a Gazprom, hogy optimalizálni kívánja a berendezésekre és eszközökre adott rendelései állományát, és csökkenti beszerzései értékét. A munka négy lépésben zajlik: először a költekezési határokat jelölik meg, majd megvizsgálnak más szállítási ajánlatokat, megállapodnak az esetleges új szállítókkal, és meghatározzák az új rendelés jellemzőit. A 2008 szeptembere előtt kötött szerződéseket átszámolják idei árakra. A Gazprom beszerzéseinek több mint 92 százaléka belföldről származott az idei, első negyedév eddigi adatai szerint. Minden területen kiadásai lefaragására és tevékenysége optimalizálására törekszik a cég.

Ukrajna ismét, vagy továbbra is terítéken van a Gazpromnál, hiába kötötték meg január harmadik hetében az idei szállítási- és ármegállapodást. Vevője, az állami Naftogaz Ukrajini néhány napja jelezte, hogy gondjai lesznek a februárban átvett gáz kifizetésével, mert neki sem fizet minden saját vevője. Az RBC szerint a Gazprom „felülvizsgálja” Ukrajnával kapcsolatos stratégiáját.