close
Sarkozy: harmadik EPR is lehetséges
Atom - Blog - Egyéb

Sarkozy: harmadik EPR is lehetséges

Nicolas Sarkozy francia elnĂśk bejelentĂŠse szerint a hosszĂş tĂĄvĂş, “a vilĂĄg energiapiacainak meghĂłdĂ­tĂĄsa” szellemĂŠben kĂŠszĂźlt energiapolitikai tervekben gondolkodnak egy 3. EPR (European Pressurised Water Reactor – EurĂłpai Nyomottvizes Reaktor) blokk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠről is, FranciaorszĂĄg pedig feladnĂĄ az olaj ĂŠs gĂĄz hasznĂĄlatĂĄt. Az orszĂĄg első ĂŠpĂźlő EPR blokkjĂĄnĂĄl, a normandiai Flamanville-3-nĂĄl tett lĂĄtogatĂĄsa sorĂĄn Sarkozy azt mondta, hogy az orszĂĄg infrastruktĂşrĂĄja felkĂŠszĂźlt a tervek vĂŠgrehajtĂĄsĂĄra. Az Electricite de France (EDF), a GDF Suez, a Total, az Areva ĂŠs az Alstom France szintĂŠn rendelkezik a szĂźksĂŠges kapacitĂĄsokkal az export bővĂ­tĂŠsĂŠhez – jelenti a NukInfĂł.

A Flamanville-3 ĂŠpĂ­tĂŠse az ĂźtemezĂŠs szerint halad ĂŠs 2012-re elkĂŠszĂźl, ezĂŠrt hatĂĄroztĂĄk el a mĂĄsodik EPR projektet szintĂŠn az ĂŠszak-francia Penly atomerőműben. Az Ăşjabb blokk ĂŠpĂ­tĂŠse 2012-ben kezdődik az ipari termelĂŠs folytonossĂĄgĂĄnak biztosĂ­tĂĄsa ĂŠrdekĂŠben. Sarkozy sajĂĄt bevallĂĄsa szerint ő mĂĄr megvĂĄlasztĂĄsa előtt, ĂŠs azĂłta is a fejlesztĂŠs mellett van, ĂŠs “ha szĂźksĂŠg van egy harmadik EPR-re, akkor ĂŠn azt a dĂśntĂŠst is meghozom”.

A penly-i EPR-ről szĂłlĂł dĂśntĂŠs indoka, hogy 2019-ben egy sor atomerőmű elĂŠri a 40 ĂŠves kort, amelyekről egyenkĂŠnt kell dĂśntĂŠst hozni a tovĂĄbb ĂźzemeltetĂŠssel kapcsolatban. Egy Ăşjabb EPR csĂśkkenti a nyomĂĄst, hogy Ăźzemben tartsĂĄk a reaktorokat, ĂŠs ezzel lehetővĂŠ tennĂŠ a francia biztonsĂĄgi hatĂłsĂĄg, az ASN (Autorite de Surete Nucleaire) rĂŠszĂŠre, hogy dĂśntĂŠsĂŠnĂŠl csak a biztonsĂĄgot mĂŠrlegelje. Sarkozy szerint valĂłdi energiaforradalom kezdődĂśtt FranciaorszĂĄgban a nukleĂĄris, a megĂşjulĂł ĂŠs az energiatakarĂŠkossĂĄgi projektekkel, amelyek egyenlően kapnak figyelmet ĂŠs anyagi forrĂĄsokat.

Az orszĂĄg energia koktĂŠljĂĄban mindhĂĄrom elem pĂĄrhuzamosan fejlesztendő, nem pedig egymĂĄs rovĂĄsĂĄra. Egy Ăşj uniĂłs EU egyezmĂŠnnyel Ăśsszhangban a franciĂĄknak 23%-kal kell a megĂşjulĂłk rĂŠszarĂĄnyĂĄt 2020-ra megnĂśvelni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nĂŠgy EPR-rel egyenĂŠrtĂŠkű szĂŠlenergia, egy EPR-nek megfelelő napenergia ĂŠs hat EPR-nek megfelelő biomassza kapacitĂĄst kell telepĂ­teniĂźk. Erre 2020-ig a privĂĄt szfĂŠrĂĄval karĂśltve kĂśzĂśsen 80 milliĂĄrd eurĂłt kell kĂślteni, beleĂŠrtve az energiatakarĂŠkossĂĄgi projekteket is.

Sarkozy mĂŠg ipari miniszterkĂŠnt adott zĂśld jelzĂŠst a Flamanville-3-nak 2004-ben, ami szerinte az atomenergia tĂşlĂŠlĂŠsĂŠnek ĂŠs a III. generĂĄciĂłs technolĂłgiĂĄnak a szimbĂłluma, ĂŠs a vilĂĄg figyeli a projekt előrehaladĂĄsĂĄt. Sarkozy szerint tĂśbb fejleszteni kĂŠpes orszĂĄg hagyott fel a nukleĂĄris befektetĂŠsekkel, most pedig nehĂŠzsĂŠgekkel kĂźzdenek az ipar ĂşjraindĂ­tĂĄsĂĄban a tudĂĄs ĂŠs a kapacitĂĄs elvesztĂŠse miatt.

“A feladat vilĂĄgos: az energiakrĂ­zis megelőzĂŠse ĂŠrdekĂŠben a nukleĂĄris ipar folytonossĂĄgĂĄnak fenntartĂĄsa lĂŠtfontossĂĄgĂş. EzĂŠrt, amikor 2012-ben elkĂŠszĂźl Flamanville-3, egy Ăşjabb blokk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt kell megkezdeni. Az atomenergia gazdasĂĄgilag elfogadhatĂł, egy EPR 12 milliĂĄrd kWh villamos energiĂĄt termel ĂŠvente ĂŠs ennek exportĂĄlĂĄsa kb. 600 milliĂł eurĂłs bevĂŠtelt jelentene. Az orszĂĄg versenykĂŠpes a villamosenergia-termelĂŠsben, ĂŠs ezt a lehető legnagyobb mĂŠrtĂŠkben ki kell hasznĂĄlnia.” A Penly projektben szerepet kap a GDF Suez is annak ĂŠrdekĂŠben, hogy elsajĂĄtĂ­tsa a nukleĂĄris ipari kĂŠpessĂŠgeket.

A GDF Suez 2008 szeptemberĂŠben alakult, amikor a francia Gaz de France ĂŠs a belga Suez az egyesĂ­tĂŠsről dĂśntĂśtt, melyben a francia ĂĄllam 35%-ban tulajdonos. Sarkozy beszĂŠlt arrĂłl is, hogy a kormĂĄny biztosĂ­tani fogja az Areva Ăşj befektetĂŠseihez az eszkĂśzĂśket, ami szĂźksĂŠges a cĂŠg tovĂĄbbi bővĂźlĂŠsĂŠhez. FranciaorszĂĄg 59 Ăźzemelő atomerőművi blokkal rendelkezik, amelyek a villamos termelĂŠs tĂśbb mint hĂĄromnegyedĂŠt fedezik.