close
Japán: megsokszoroznák a napenergia termelést
Egyéb - Megújuló

Japán: megsokszoroznák a napenergia termelést

A 2005-Ăśs szinthez kĂŠpes 2020-ig megtĂ­zszereznĂŠk a napenergia termelĂŠst JapĂĄnban. Ez a kormĂĄny elkĂŠpzelĂŠse a tĂĄvol-keleti orszĂĄgban, ahol rĂśvidesen a tĂśrvĂŠnyhozĂĄs elĂŠ kerĂźlő energiatĂśrvĂŠnyben biztosĂ­tanĂĄnak kĂźlĂśn tĂĄmogatĂĄst a napenergia hasznosĂ­tĂĄsra. A kabinet tervei szerint 2030-ig, a 2005-Ăśs negyvenszeresĂŠre nĂśvekedne a napenergia termelĂŠs. TĂ­z ĂŠvre, fix ĂĄrat hatĂĄrozna meg a kabinet a hĂĄztartĂĄsok szĂĄmĂĄra, ha a hĂĄzak tetejĂŠn elhelyezett napenergia egysĂŠgek ĂĄramĂĄt betĂĄplĂĄljĂĄk az orszĂĄgos villamosenergia-hĂĄlĂłzatba. KĂźlĂśn erre a cĂŠlra, speciĂĄlis tarifĂĄt hoznĂĄnak lĂŠtre.

A hĂ­rĂźgynĂśksĂŠgi jelentĂŠsek emlĂŠkeztetnek, hogy NĂŠmetorszĂĄgban sikerrel műkĂśdik ez a speciĂĄlis tarifarendszer, ami a fogyasztĂłk szĂĄmĂĄra lehetősĂŠget ad arra, hogyha energiĂĄt tĂĄplĂĄlnak vissza a rendszerbe, Ăşgy a mĂŠrőik is “visszafelĂŠ forognak”, vagyis a szolgĂĄltatĂłjuk elszĂĄmolja az energiatermelĂŠsĂźket a szĂĄmlĂĄba.
A nĂŠmet rendszerben bĂĄrmilyen megĂşjulĂł forrĂĄsbĂłl szĂĄrmazĂł, visszatĂĄplĂĄlt energiĂĄra vonatkozik ez a tĂĄmogatĂĄsi lehetősĂŠg, JapĂĄnban azonban kizĂĄrĂłlag a napenergiĂĄra koncentrĂĄlnĂĄnak. Olyan Ăşj rendszert ĂĄllĂ­tottunk fel, amely egyedĂźlĂĄllĂł a vilĂĄgon – jelentette ki a szigetorszĂĄg gazdasĂĄgi, kereskedelmi ĂŠs ipari minisztere egy szakmai konferenciĂĄn a napokban. 

A garantĂĄlt ĂĄtvĂŠteli ĂĄr a hĂ­rek szerint kilowattĂłrĂĄnkĂŠnt 24-25 centes szintről indulna. A rendszer bevezetĂŠsĂŠnek kĂśltsĂŠgeit a fogyasztĂłknak kellene viselni a kormĂĄny elkĂŠpzelĂŠsei szerint, ami nĂŠmi ĂĄremelkedĂŠst fog eredmĂŠnyezni. A garantĂĄlt ĂĄtvĂŠteli ĂĄr a jĂśvőben csĂśkkenhet az ipari miniszter szerint, amint a napenergia termelĂŠs tĂśmegessĂŠ vĂĄlik.

JapĂĄnban a napenergia termelĂŠs 80 szĂĄzalĂŠka ma is a hĂĄztartĂĄsokban tĂśrtĂŠnik.