close
Támogatás a Visaginas projektnek
Atom - Egyéb

Támogatás a Visaginas projektnek

Az Európai Bizottság támogatja a litván Visaginas atomerőmű építését, de annak gazdaságilag életképesnek kell lennie, a beruházást végző projektvállalatnak biztosítania kell a megfelelő pénzügyi hátteret.

A litván energetikai minisztérium közleménye szerint az Európai Bizottság (EB) az Euratom egyezménynek megfelelőnek találta a Visaginas projektet, az új atomerőmű erősíteni fogja a balti régió energetikai ellátásbiztonságát. Ezzel együtt lehetővé válik a balti államok európai energiapiaci integrációja.

Az EB 2012. június 14-én megerősítette, hogy kedvező véleményt fogalmazott meg a Visaginas projektről, de közleményt nem fognak kiadni ezzel kapcsolatban. Az Euratom egyezmény szerinti kedvező EB vélemény azért szükséges, mert így az energetikai beruházások pályázhatnak európai uniós pénzügyi támogatásra az Euratomon és az Európai Fejlesztési Bankon keresztül. Az Euratom egyezmény szerint az Európai Unió (EU) tagországainak a beszállítói szerződések megkötését követő három hónapon belül tájékoztatniuk kell a Bizottságot a tervezett atomerőművi beruházásokról.

A litván energetikai minisztérium tájékoztatása szerint a Visaginas atomerőmű lesz az első atomenergetikai beruházás az EU balti régiójában. A projektben a három balti ország energetikai vállalatai vesznek részt, stratégiai befektető a Hitachi-GE közös vállalat. A projektvállalat javasolt összetétele a következő: 20% Hitachi (japán), 22% EestiEnergia (észt), 20% Latvenergo (lett) és 38% VAE (litván). A három balti ország miniszterelnöke 2012 elején úgy nyilatkozott, a projekt továbbra is nyitott Lengyelország részvétele előtt.

A Hitachi-GE a továbbfejlesztett forralóvizes reaktorral (ABWR) pályázott, a termelés tervezett kezdete 2022. Az építés 2015-ben kezdődhet, az építés költsége 2010-es áron 5 milliárd euró. A Visaginas atomerőmű fogja pótolni az Ignalina atomerőmű két 1300 MW-os blokkját, melyeket az EU csatlakozás feltételeként le kellett állítani. A beruházás környezeti hatástanulmánya és a telephely alkalmassági vizsgálata már elkészült.

Forrás: NucNet


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.