close
Svéd pártszövetség az atomerőművek mellett
Atom - Egyéb

Svéd pártszövetség az atomerőművek mellett

Politikai pártszövetség alakult Svédországban a négy jelenlegi ellenzéki pártból, akik ígéretük szerint nem fogják pusztán politikai okokból leállítani az atomerőműveket, ha megnyerik a szeptemberi választásokat – jelentette a NucNet. A közép, a konzervatív, a liberális és a kereszténydemokrata pártokat tömörítő szövetség közleményben jelentette be, hogy közös energiapolitikát alakítottak ki, amely ugyan az atomerőművek politikai célú bezárását ellenzi, viszont a következő négy évben új atomerőmű építését sem engedné meg. A jelenleg hatalmon lévő kisebbségi szociáldemokrata kormány továbbra is elkötelezett az atomerőművek bezárása mellett és a 600 MW-os Barsebäck-2 blokkot le is állította, következő győzelmük esetére azonban még nem hirdettek energiapolitikát. Az ellenzékiek sem engednék az Barsebäck blokkok újbóli üzembevételét, de jelenleg üzemelő blokkok teljesítménynövelését nem ellenzik, ahogyan az atomenergiai célú kutatásokat sem.

Az ellenzéki pártok közötti egységet nehéz volt megteremteni a nukleáris energiával kapcsolatban, de végül a Centrum Párt enyhítette nukleárisellenes álláspontját, kijelentve, hogy hagyni kell az ipart dönteni az atomenergia jövőjéről.
A közvélemény-kutatások szerint a két politikai oldal fej-fej mellett halad és az ellenzéki szövetség energiapolitikája fontos lehet a választások szempontjából.

1980-ban a svédek népszavazáson döntöttek az üzemelő atomerőművek leállítása mellett és arról, hogy nem építenek további blokkokat azzal a feltétellel, ha ez a gazdaság szempontjából nem lesz káros. Ennek nyomán a parlament határozta el, hogy 2010-ig leállítják az atomerőműveket. Svédországban 10 atomerőművi blokk üzemel. 1999-ben állították le a Barsebäck-1, 2005-ben pedig a Barsebäck-2 blokkot. Mindkét esetben a tulajdonos Sydkraft ellentételezést kapott.
Ugyanakkor a közvélemény-kutatás szerint a svédek erősen támogatják az atomenergiát, az egyik felmérés szerint több mint 80%-uk támogatja az üzemelő reaktorok megtartását vagy akár újakkal történő kiváltását.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.