close
Sokba kerül a verseny hiánya a közép-kelet-európai gázfogyasztóknak
Egyéb - Gáz

Sokba kerül a verseny hiánya a közép-kelet-európai gázfogyasztóknak

Ha az eddigiekel megegyező hangnemben folytatjuk, midnen probléma megoldódhat – mondta a paksi atomerőmű tervezett bővítése ügyében az Európai Bizottság és Magyarorzság között zajló egyeztetésről Maros Sefcovic, az Infó Rádiónak adott exkluzív interjúban beszélt erről. A testület energiaunióért felelős alelnöke szerint a közép-kelet-európai országok számára 2020 táján lehet megnyugtatóan diverzifikált a földgázellátás, az országok közötti interkonnektorok megépítésével.

Intenzív tárgyalások folytak, meg kellett vizsgálni a fűtőelem beszerzést, az állami támogatás kérdését, majdnem minden ügyet sikerült tisztázni – mondta a paksi bővítéssel kapcsoaltosan az Európai Bizottság elnöke az Energia Infó című magazinban. Arra a kérdésre, hogy szakmai, vagy politikai kérdésről van szó, Maros Sefcovic hangsúlyozta, ha közbeszerzésről, vagy állami támogatásról van szó, nincs helye politikának, nagyon világos szabályokat kell követni. A testületet – mondta az Európai Bizottság alelnöke – az vezérli, hogy az adófizetők számára minél olcsóbban épüljön meg az erőmű, és örömmel látják, hogy a magyar félnek is hasonlóan látja ezt – tette hozzá Sefcovic.

A térség földgázellátásának biztonságáról szólva az energiaunióért is felelős alalnök úgy vélte, első körben az úgyneveztt CESEC tervet szükséges megvalósítani, amihez a térségi infrastruktúrális összeköttetések megerősítésére van szükség. Ez lehetővé teszi majd a dél-kelet és közép-kelet-európai országok számára, hogy három forrásból is vásároljanak gázt, Azerbajdzsánból a déli vezetéken keresztül, illetve görög és olasz cseppfolyós gázt, vagy Csehország és Szlovákia, Magyarország az észak-déli összeköttetésen keresztül norvég gázt is beszerezhet. Maros Sefcovic az Infó Rádiónak nyilatkozva úgy vélte, számottevő árcsökkenéssel járhat az országok közötti interkonnektorok kiépítése, ez ugyanis erősítheti a versenyt, ráadásul olcsóbb, vagyis hatékonyabb, mintha nagy vezetékeket építenénk. A verseny hiányában a 2014-es stressztesztek tanúsága szerint két évvel ez előtt 24, és tavaly is még 15 százalékkal drágábban jutottak a közép-kelet-európai országok gázhoz, az egyoldalú függőség miatt. Hozzátette: a litván LNG terminál üzembehelyezésével 30 százalékkal csökkent a földgáz ára a térségben.