close
Fehérgalléros tömegek kerültek az utcára az olajárzuhanás miatt
Egyéb - Olaj

Fehérgalléros tömegek kerültek az utcára az olajárzuhanás miatt

Komoly gondok lehetnek a szakemberhiányból, ha ismét fellendülés következi a globális olajpiacon, mert számos tapasztalt középvezetőt bocsátottak el a nagy olajvállalatok az elmúlt két évnben az olajárak zuhanása és a kutatás-gtermelés visszafogása miatt – derül ki a Reuters elemzéséből.

A stattisztikai adatok és a személyes beszélgetések is azt mutatják, hogy igen sok ötvenes éveiben járó, tapasztalt suzakemebrtől váltak meg, nemcsak a munkások,d e a fehérgalléros körből is az oilajcégek. Ezek az emberek már több iparági mélypontot megéltek, így nem ismeretlen számukra ez a helyzet, de most valamiért kilátástalanabbnak ítélik mega jövőt. Többen már felélték a végkielégítésüket, és bármilyen munkát elvállalnak, hogy a számláikat fizetni tudják – idézi többüket a Reuters. Fúrási mérnökök, csővezetéket üzemeltető diszpécserek, bányamérnökök akik ugyanúgy utcára kerültek már, mint azok a kétkezi munkások, akik a fúrótornyokon, platformokon dolgoztak. Utóbbiaknak a szakértők szerint valamelyest könnyebb dolguk van, az építőiparban, vagy más iparágakban könyebben el tudnak helyezkedni, mint a speciálisan olajipari gyakorlattal, tapasztalattal rendelkező fehérgallérosok.

A munküógyi statisztikák azt mutatják, hogy az elmúlt 25 évben az energiaipari foglalkoztatási mutatók alapvetően lekövették a kőolajár alakulását. A mostani olajárválság csaknem 200 ezer munkahelyet szüntetett meg az olajiaprban és a kapcsolód iparágakban. A rossz hír, hogy az árak egyelőre az 50 dolláros szintet sem tudják tartani, markáns emelkedésre egyelőre nem lehet számítani, a szakértők msotmár azzal számolnak, hogy a következő egy-másfél évben legfeljebb a 60 dolláros szint lehet elérhető, ami azonban aligha hoz majd robbanásszerű felfutást az olajtársaságok termelésében és ezzel a munkaerőpiacon.